Δοκιμάσαμε μια σπουδαία και κλασσική Amarone della Valpolicella Classico (D.O.C.G), αυτή του Οίκου Tommasi vintage 2017. Μια Valpolicella που αποτελείται από Corvina, Rondinella, Corvinone και Oseleta που κυριαρχούν στην περιοχή της Βερόνα και ωρίμασε για 30 μήνες σε μικρά βαρέλια σλαβονικής δρυός. Αρχικά μας συγκλόνισε τόσο με την εντυπωσιακή και εμβληματική ετικέτα της!
Τι μας έκανε εντύπωση; Ασφαλώς, το βαθύ πορφυρό χρώμα του κρασιού, τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα και οι γεύσεις ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων που μας θύμισαν δαμάσκηνο, κόκκινο κεράσι, βατόμουρο και μαρμελάδα με φρούτα του δάσους.Όλα αυτά τα πλούσια αρώματα και οι γεύσεις που θυμίζουν μαγειρεμένα και μαρμελαδιασμένα φρούτα έρχονται σε ιδανική ισορροπία με αρώματα δρυός και γλυκών μπαχαρικών, όπως κανέλα αλλά και μια εμφανή αίσθηση σοκολάτας και ξηρών καρπών στην επίγευση. Ένα πλούσιο, γεμάτο σε σώμα και πληθωρικό κρασί με υψηλή συμπύκνωση που έρχεται σε ιδανική αρμονία με το υψηλό του αλκοόλ.
Ποια είναι τα συμπεράσματα μας; Πρόκειται για μια Amarone Valpolicella που θα συνόδευε ευχάριστα ένα πλούσιο σε κρέατα τραπέζι και θα ολοκλήρωνε ευχάριστα ένα δείπνο. Μπορείτε να την απολαύσετε άμεσα, ενώ για εκείνους που μπορούν και αντέχουν να περιμένουν δε θα τους απογοητεύσει σε μια δεκαετία, απεναντίας θα αναπτύξει και θα αναδείξει περισσότερο πολυπλοκότητα.

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL