Συνδυάζοντας το Φαγητό με το Κρασί

Η Cava WineLaw σας καλωσορίζει στην καινούργια θεματική ενότητα που δημιούργησε έχοντας αφουγκραστεί τη διάθεση των καταναλωτών και των οινόφιλων να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απόλαυση συνδυάζοντας ένα απολαυστικό γεύμα με το τέλειο κρασί ή ποτό. Πολλές φορές η τέλεια ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με ένα καλό και ιδανικό κρασί, με μια μπίρα, ένα whiskey, ένα ρούμι ή και ακόμα με ένα ηδύποτο ή ένα λικέρ. Για να δούμε όμως διεξοδικότερα πως μπορούμε να συνδυάσουμε ένα γεύμα με ένα ποτό, ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες και ποια εκείνα τα συστατικά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας.

Ο τέλειος συνδυασμός με μύδια

Ένα κλασσικό γεύμα της μεσογειακής κουζίνας και ιδιαίτερα δημοφιλές τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα μύδια. Σίγουρα, κρασιά που έχουν έντονη την αίσθηση της ορυκτότητας, όπως ένα Chablis, ένα Sauvignon Blanc (Chardonnay) ή ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη θα ταίριαζαν ιδανικά σε περίπτωση που τα μύδια θα ήταν αχνιστά και συνοδεύονταν απλά με λεμόνι, ενώ σε περίπτωση που τα συνοδεύουμε με chili και μπαχαρικά, τότε ένα Αλσατικό ή Γερμανικό Riesling, ξηρό ή ημίξηρο θεωρείται ιδανικός συνδυασμός, όπως και ένα καλό Chenin Blanc. Σε περίπτωση που τα μύδια είναι μαγειρεμένα σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα, τότε ταιριάζει ιδανικά ένα γαλλικό ροζέ με έντονη ορυκτότητα, όπως μια Προβηγκία. Οι οινόφιλοι άλλωστε γνωρίζουν πως ένα μπαχαρικό, ένα μυρωδικό, μια γαρνιτούρα ή ακόμα και ο τρόπος ψησίματος και μαγειρέματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του σωστού κρασιού.

Ο αντίστοιχος γευστικός συνδυασμός μπορεί να γίνει ασφαλώς και με μπίρα, καθώς για αχνιστά μύδια οι βέλγικες Pale Ale μοιάζουν ιδανικός συνδυασμός. Πολύ καλά λειτουργούν με μύδια οι Witμπίρες και μια λευκή γερμανική Weissbier, ενώ για τους τολμηρούς και εκείνους που θέλουν να δοκιμάζουν ιδιαίτερους και περίεργους συνδυασμούς αξίζει να δοκιμάσουν μια μαύρη αγγλική Stout. Πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL