Orange Wines

Η νέα τάση στον οινικό κόσμο ακούει στο όνομα Orange Wines και αυτό οφείλεται στο πορτοκαλί χρώμα που χαρακτηρίζει την όψη αυτών των κρασιών. Για να δούμε όμως λεπτομερέστατα τι είναι αυτά τα περίφημα Orange Wines. Προέρχονται ως επί το πλείστον από λευκές ποικιλίες, ενώ δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις που προέρχονται από ερυθρωπές ποικιλίες, που μας προσφέρουν λευκού χρώματος κρασιά.
Αυτό που διερωτούνται πολλοί είναι πως είναι δυνατόν να προκύψει αυτό το πορτοκαλί, amber και κάπως θολό χρώμα στο κρασί τη στιγμή που χρησιμοποιείται λευκή ποικιλία σταφυλιού; Η απάντηση είναι πολύ απλή, καθώς τα εν λόγω κρασιά παράγονται σύμφωνα με τη μέθοδο οινοποίησης των ερυθρών κρασιών, όπου πραγματοποιείται παρατεταμένη παραμονή του χυμού με τις φλούδες των σταφυλιών. Η μακράς διάρκειας παραμονή των οινολασπών με τις φλούδες έχει ως αποτέλεσμα το κρασί να αποκτήσει τανίνες και φαινολικά συστατικά και αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Αντίστοιχα, προσφέρει ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά, όπως κουμκουάτ, φλούδες πορτοκαλιού, μανταρίνι, αποξηραμένο βερίκοκο, νότες ξηρών καρπών και μελιού, μαζί με αίσθηση αλμύρας. Ασφαλώς, στο τελικό αρωματικό και γευστικό προφίλ του κρασιού σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ποικιλία από την οποία προέρχονται. Στην Ελλάδα τα περισσότερα orange wines προέρχονται από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Μοσχάτο. Στον διεθνή αμπελώνα τα περισσότερα orange wines γίνονται από Pinot Gris, ενώ τώρα τελευταία γίνονται και εξαιρετικές οινοποιήσεις από Chardonnay, Viognier και Sauvignon Blanc.
Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, η παραγωγή των orange wines είναι μια αρκετά παλαιά διαδικασία με προέλευση την περιοχή του Καυκάσου, εκεί περίπου που βρίσκεται σήμερα η Γεωργία. Σε εκείνη την περιοχή συνηθίζονταν να θάβουν βαθιά στο χώμα τα κρασιά σε Qvevri, πήλινα δηλαδή αγγεία τα οποία σφραγίζονταν με πέτρες και κερί και παρέμεναν στο έδαφος, καθώς εκεί η θερμοκρασία παραμένει ίδια ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στον σύγχρονο κόσμο τα orange wines πρωτοεμφανίστηκαν στην βορειοανατολική Ιταλία, στα σύνορα της με την Σλοβενία, στην περιοχή Friuli-Venezia Giulia, μια περιοχή που κυριαρχεί η ποικιλία Pinot Grigio. Η αναγέννηση αυτής της φιλοσοφίας έγινε στο Friuli της Ιταλίας to1997, όταν ο Josko Gravner και κάποιοι άλλοι καινοτόμοι και πρωτοπόροι παραγωγοί έψαχναν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις πολλές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της οινοποίησης.
Πολλές φορές τα orange wines συγχέονται με τα φυσικά (natural wines). Τι γίνεται όμως; Ένα orange κρασί μπορεί να είναι φυσικό κρασί αλλά μπορεί και να μην είναι, όπως μπορεί να είναι βιολογικό αλλά και μπορεί να μην είναι. Η τεχνική οινοποίησης είναι πολύ συγκεκριμένη καθώς οι φλούδες παραμένουν με τις οινολάσπες (skin contact). Όπως προαναφέραμε μέσω αυτής της επαφής εξάγονται τανίνες και πολυφαινόλες. Πρόκειται για στοιχεία που λειτουργούν σαν φυσικά αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις και κυρίως η προσθήκη θειώδων. Πρόκειται δηλαδή για μια πρακτική που χρησιμοποιείται εκατέρωθεν, και εννοώ τα orange και natural κρασιά για την παραγωγή κρασιών με ελάχιστες παρεμβάσεις και προσθήκες.
Το επόμενο ερώτημα είναι πως μπορώ να απολαύσω ιδανικά ένα orange wine; Σίγουρα με λιπαρά ψάρια στη σχάρα και γενικά θαλασσινά, ενώ παράλληλα ταιριάζει ιδανικά με πιάτα της ασιατικής, ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας, ειδικά με κοτόπουλο και λαχανικά πλούσιο σε κάρυ και μπαχαρικά. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις εάν έχει ένα αρκετά ελαφρύ στυλ μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του.
Σίγουρα, τα orange wines ήρθαν για να μείνουν καθώς οι λάτρεις που αποκτούν ολοένα και πληθαίνουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε και εσείς ένα από τα πολλά ελληνικά orange wines που κυκλοφορούν, έτσι ώστε να έχετε ιδία άποψη.
Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL