Η στιγμή έφτασε! Και το λέμε αυτό διότι κάθε χρόνο από το 1985 και έκτοτε κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κυκλοφορεί την ίδια ημέρα σε όλο τον κόσμο το Beaujolais Nouveau, ένα κρασί που όλοι συνδέουν με ένα γιορτινό τραπέζι, με εορταστική διάθεση και το ξεχωρίζουν για το φρέσκο,φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα του. 

Δες τα BEAUJOLAIS NOUVEAUX εδώ 

 

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου λοιπόν κυκλοφορεί παγκοσμίως το Beaujolais Nouveau. Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Επί της ουσίας τα κρασιά αποστέλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο λίγες μέρες πριν, αλλά πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστές αποθήκες μέχρι την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Αυτή την ημέρα πραγματοποιείται στη Λυών της Γαλλίας ένα μεγάλο οινικό φεστιβάλ, στο οποίο επί της ουσίας εορτάζεται το πρώτο κρασί της χρονιάς, στο οποίο οι οινοπαραγωγοί των Beaujolais Nouveau κυλούν στους δρόμους της πόλης τα βαρέλια. Η φράση που συνοδεύει αυτή την άφιξη αυτού του κρασιού είναι "Le Beaujolais Nouveau est arrive! ", δηλαδή «το Beaujolais Nouveau έφτασε!».

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα κόκκινο κρασίτο οποίο προέρχεται από τη περιοχή Beaujolais, στο νοτιότερο μέρος της Βουργουνδίας και ακριβώς λίγο βορειότερα από την Κοιλάδα του Ροδανού. Πρόκειται για περιοχή ονομασίας προέλευσης Appellation d'Origine Controlee (AOC), ενώ τα κρασιά με όνομα Beaujolais Nouveau μπορεί να είναι ποιότητας Beaujolais ή Beaujolais Villages (πρόκειται για μια περιοχή αποτελούμενη από 39 χωριά που οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε λόφους με γρανιτικά εδάφη, η οποία φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας Beaujolais που παράγει).

Ποια είναι όμως η φιλοσοφία πίσω από τα Beaujolais; Το κρασί αυτό δημιουργείται για να καταναλωθεί όσο είναι ακόμα νεαρό. Προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία Gamay και κατά τη διάρκεια της οινοποίησης πραγματοποιείται μια ιδιαίτερη τεχνική, η οποία ονομάζεται Carbonic maceration, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετούνται ολόκληρα, μη συντεθλιμένα τσαμπιά σε δεξαμενές, οι οποίες γεμίζονται με CO2, ώστε να αφαιρεθεί όλο το οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά η ενδοκυτταρική ζύμωση, οι φλούδες των σταφυλιών σπάζουν και τα σταφύλια απελευθερώνουν το χυμό τους. Με τη μέθοδο αυτή διευκολύνεται η εξαγωγή χρώματος από τα σταφύλια και λίγων τανινών, οι οποίες μας δίνουν εξαιρετικά μαλακά κρασιά. Το Beaujolais Nouveau είναι ένα νεαρό κόκκινο με μωβ και ιώδεις ανταύγειες, το οποίο εμφιαλώνεται μόλις 6-8 εβδομάδες από τη συγκομιδή. Στη μύτη κυριαρχούν τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας, όπως σμέουρο, κεράσι και φράουλα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά αρώματα μπανάνας, kirsch και γλυκών μπαχαρικών (κανέλα), τα οποία προέρχονται από τη μέθοδο οινοποίησης carbonic maceration.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Beaujolais Nouveau είναι καλύτερο να καταναλώνετε φρέσκο, άλλωστε δεν έχει παραμείνει σε βαρέλι για να ωριμάσει, ενώ μάλιστα σύμφωνα και με τη γαλλική νομοθεσία δε μπορεί να πουληθεί από τους παραγωγούς μετά τις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Παγκοσμίως μάλιστα το κρασί καταναλώνεται ευρέως κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ στις Η.Π.Α. είναι και το κρασί που συνοδεύει κυρίως το τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanks giving) καθώς έχει σχεδόν μόλις μια εβδομάδα που έχει κυκλοφορήσει. Το ίδιο προτείνουμε να κάνετε και εσείς και να απολαύσετε ένα Beaujolais Nouveau με εορταστική διάθεση και να αφεθείτε στον ακαταμάχητο φρουτώδη χαρακτήρα του.

  Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL