Gin το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι έφτασε και στην Cava WineLaw αφού διαπιστώσαμε την αυξημένη ζήτηση αυτού του ποτού, αποφασίσαμε να παραθέσουμε λίγα στοιχεία που πολλοί μάλλον δεν γνωρίζουν για αυτό το αρωματικό ποτό που αποτελεί εξαιρετική βάση για πολλά ευφάνταστα και δροσιστικά cocktail.  

Η ιστορία του Gin και η μεγάλη απήχηση του στην Αγγλία
Για τους περισσότερους από εμάς η πατρίδα του Ginθεωρείται η Αγγλία. Καθόλου τυχαία άλλωστε, καθώς η Αγγλία έχει σπουδαία και μακρά παράδοση στην παρασκευή Gin που ανάγεται στον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που ο αγγλικός λαός ταυτίστηκε με την κατανάλωση Gin. Το Gin έγινε το καθημερινό, απλό ποτό για κάθε Άγγλο, καθώς βρισκόταν σε κάθε νοικοκυριό και το απολάμβανε όλος ο λαός, εξάλλου αποτελούσε μια φθηνή και οικονομική λύση, μέχρι να αποκτήσει την υπόσταση που έχει σήμερα. Η ιστορία όμως του Gin ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Οι εκδοχές ποικίλλουν όσον αφορά την προέλευση του. Σίγουρα, ήδη από τον 12ο αιώνα χρησιμοποιούνταν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από μοναχούς και αλχημιστές. Στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα, στο Λέιντεν της Ολλανδίας έγινε η αρχή για αυτό το ποτό αρχικά ως φάρμακο και κατόπιν το 1575 ένας έμπορος, ο Franciscus de la Boe, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για το Gin καθώς αρχίζει η πώληση του ως ποτό. Τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), για την ανεξαρτησία της Ολλανδίας από την Ισπανία, Άγγλοι στρατιώτες στάλθηκαν στον πόλεμο για να βοηθήσουν την Ολλανδική εξέγερση ενάντια στους Ισπανούς ηγεμόνες τους. Εκεί, ενώ πολεμούσαν μαζί με τους Ολλανδούς συμμάχους τους, τους έβλεπαν να πίνουν jenever πριν πάνε στη μάχη για να χαλαρώσουν και να ενισχυθούν με κάτι που αποκαλούσαν «Ολλανδικό θάρρος». Η πραγματικά μεγάλη απήχηση του Gin ξεκίνησε  όταν ο William of Orange (Γουλιέλμος της Οράγγης), βασιλιάς της Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας και κυβερνήτης της Ολλανδίας, θέλοντας να μειώσει τη ζήτηση του Cognac, αύξησε τη φορολογία του, τη στιγμή που επέτρεψε την ελεύθερη και αφορολόγητη παραγωγή της ζενέβα (Gin), σε μια προσπάθειά του να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία.

 Τι είναι όμως το Gin;
Πρόκειται για ένα αποσταγμένο οινόπνευμα, το οποίο εξ’ ορισμού πρέπει να περιλαμβάνει το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του αρκεύθου, και με αλκοολικό βαθμό περίπου 40-43%. Παράγεται με μια σειρά τεσσάρων αποστάξεων ενός ζυμωμένου πολτού που αποτελείται από βύνη, σπόρους σίκαλης και σπόρους αραβοσίτου. Στην τελευταία απόσταξη προστίθεται ποσότητα Αρκεύθου (Juniper, από την λατινική ονομασία "juniperus", αυτό που δίνει νεότητα), γνωστού και ως Κέδρου. Στην παραγωγή του Gin, αναλόγως την περιοχή όπου παράγεται και τη φιλοσοφία του κάθε παραγωγού, προστίθενται διάφορα αρωματικά φυτά, φρούτα, άνθη, μπαχαρικά και βότανα. Συνηθέστερα εξ’ αυτών η γλυκόριζα, οι ρίζες αγγελικής, ρίζες ίριδας, σπόροι κόλιανδρου, κανέλα, κάσια, φλούδες λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού, μπαχαρικά, διάφορα είδη πιπεριών, θυμάρι και πολλά άλλα.

  Τα διάφορα είδη του Gin
Δημοφιλέστερο από τα είδη Gin είναι το London Dry, όπου αναδείχθηκε από την ανακάλυψη του αποστακτήρα στήλης το 1832. Στο London Dry κυριαρχούν αρώματα πεύκου και εσπεριδοειδών, συνήθως αποστάζεται από άρκευθο, μαζί με φλούδες εσπεριδοειδών, ρίζες αγγελικής, κασία, κόλιανδρο και πολλών άλλων μπαχαρικών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τίποτε δεν επιτρέπεται να προστεθεί σε αυτό μετά την απόσταξη, πέραν νερού και ουδέτερου οινοπνεύματος. Άλλα είδη Gin είναι το Plymouth, το Old Tom και το Navy Strength.

Το Plymouth είναι από τα ελάχιστα με γεωγραφική ένδειξη, καθώς παράγεται αποκλειστικά και μόνο στο Plymouth της Αγγλίας από το 1793 και έχει συνήθως επτά βοτανικά συστατικά: κάρδαμο, σπόρους κόλιανδρου, ρίζα ίρις, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, άρκευθο και ρίζα αγγελικής.
Το Old Tomείναι γλυκό Gin με μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόριζας, άνθισε τον 18ο αιώνα, ενώ πλέον είναι ελάχιστες οι εταιρείες που το παράγουν.
Το Navy Strength είναι σαν το London Dry, με τη διαφορά  πως είναι εντονότερο και με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό. Τέλος, ιδιαιτέρως δημοφιλή είναι τα Sloe Gin που ακροβατούν μεταξύ του Gin και του Λικέρ. Παρασκευάζονται από Gin και από καρπούς Prunusspinosa (είδος δαμάσκηνου), παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια. Το αλκοόλ τους περίπου είναι 15-30% vol. και έχουν χαρακτηριστικά αρώματα φρούτων. Ένας άλλος τύπος Gin είναι το "Holland" ή "Geneva Gin" ονομασία που προέρχεται από το βασικό του αρωματικό στοιχείο που ονομάζεται Genievre δηλαδή κεδροκούκουτσο.
Gin από τοπικό σε παγκόσμιο
Το ιδιαίτερο και το μαγικό με το Gin είναι το γεγονός πως ποτέ ένα Gin δεν είναι ίδιο με ένα άλλο, καθώς τα αποστακτήρια χρησιμοποιούν και επιλέγουν διαφορετικά βοτανικά στοιχεία για την απόσταξη. Κάτι τέτοιο διαφοροποιείται σαφώς και από τη χώρα στην οποία παράγεται καθώς προκρίνονται τα πιο χαρακτηριστικά βότανα και μυρωδικά της χώρας ή της ευρύτερης περιοχής. Αυτό είναι άλλωστε και το ξεχωριστό με το Gin, μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε. Το London Dry για παράδειγμα μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε εκτός Λονδίνου, αρκεί να πληρεί τις προϋποθέσεις στη διαδικασία απόσταξης. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει σε μια διευρυμένη αγορά, όπου πολλές χώρες εισέρχονται στην παραγωγή του Gin και συνεχώς νέα αρώματα, βότανα, μπαχαρικά και φρούτα προστίθενται στην παραγωγή αυτού του ποτού. Οι Μεσογειακές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, που είναι πλούσιες σε βότανα, εσπεριδοειδή, αρώματα και μυρωδικά προσφέρουν Gin υψηλής ποιότητας με ιδιαιτέρως αρωματικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα πολλά gin χρησιμοποιούν αρωματικά από γνήσια και χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής υπαίθρου, όπως η μαστίχα, η δάφνη και ο κρίταμος. Αντίστοιχα, ιδιαιτέρως δημοφιλή έχουν γίνει τα Gin από την Ιαπωνία, χάριν των μοναδικών αρωμάτων, βοτάνων και μυρωδικών (όπως άνθη κερασιάς, yuzu, πιπέρι Sencha), που μας προσφέρει η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Τα Gin είναι πολλά και σίγουρα διαφορετικά και ιδιαίτερα, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για το απόλυτο καλοκαιρινό, αρωματικό και δροσιστικό ποτό που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του, είτε ως βάση για να δημιουργήσετε ευφάνταστα και δροσιστικά cocktail. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε και να αποφασίσετε ποιο είναι το αγαπημένο σας.

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL