Διαχρονικά η κατανάλωση ροζέ κρασιών αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στο κλίμα λοιπόν της εποχής παραθέτουμε παρακάτω μερικά στοιχεία τα οποία θα μας εισάγουν στον μαγικό κόσμο των ροζέ.

            Πως γίνεται λοιπόν ένα ροζέ κρασί; Συνήθως, ένα ροζέ κρασί προέρχεται από μαύρες ποικιλίες σταφυλιών, όπως Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Grenache, Carignan, Mourvedre, Cinsault,  με τη διαφορά ότι η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (12°C-22°C) σε σχέση με εκείνη που πραγματοποιείται για την παραγωγή ερυθρών κρασιών και με τη διαφορά πως παραμένουν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα με τις φλούδες (12-36 ώρες), έτσι ώστε να γίνει περιορισμένη και ελεγχόμενη εξαγωγή χρώματος από αυτές.

            Η Γαλλία έχει τα ηνία στον παγκόσμιο οινικό χάρτη για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα ένα τεράστιο marketing σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας (ProvenceAOC). Τα κρασιά αυτά είναι ξηρά και διακρίνονται για το ωχρό σομόν χρώμα, το ελαφρύ τους σώμα και τα αρώματα γκρέιπφρουτ, εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα κρασιά της Προβηγκίας τόσο ξεχωριστά είναι οι κομψές και ιδιαίτερες φιάλες τους. Στην Γαλλία εξίσου σημαντική περιοχή για την παραγωγή ροζέ κρασιών είναι η κοιλάδα του Λίγηρα. Τα Rose de Loire είναι ξηρά, έντονου χρώματος ροζέ από Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon, ενώ τα CabernetAnjouκαι τα Rose Anjou είναι αντίστοιχα ημίγλυκα και ημίξηρα με έντονο φρουτώδες χαρακτήρα. Εξαιρετικά ροζέ με ωχρό ροζ χρώμα, απαλά αρώματα φρούτων και βοτανικό χαρακτήρα μας δίνει το Pinot Noir είτε από το Sancerre στη Γαλλία είτε από το Pfalz και το Baden στη Γερμανία.

            Συχνό είναι το φαινόμενο να συμμετέχουν στο χαρμάνι λευκές ποικιλίες όπως το Rolle (Vermentino) και το Clairete, όπως συμβαίνει στην Προβηγκία. Τα τελευταία χρόνια όμως ιδιαίτερα συχνό είναι το φαινόμενο να βλέπουμε μονοποικιλιακά ροζέ κρασιά από λευκές ποικιλίες με ερυθρωπή φλούδα όπως το Pinot Grigio(PinotGris) και το Gewurtztraminer. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται έπειτα από περίοδο παρατεταμένης διαβροχής και παραμονής με τις φλούδες. Εξαιρετικά παραδείγματα είναι τα ροζέ Pinot Grigio από την Ιταλία. Η Ιταλία ωστόσο φημίζεται και για ροζέ από ερυθρά σταφύλια, όπως το Negroamaro και το Montelpuciano, με γνωστότερο τα ροζέ Montelpuciano d΄Αbruzzo.

            Στην Ελλάδα ιδιαιτέρως γνωστά είναι τα ροζέ από Ξινόμαυρο, τα οποία χαρακτηρίζονται από αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικότητας και βοτανικότητας. Το Αμύνταιο μάλιστα έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη περιοχή παραγωγής ροζέ κρασιών καθώς αναγνωρίζονται με την ονομασία Π.Ο.Π. Αμύνταιο ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα αλλά και αφρώδη ξηρά και ημίξηρα ροζέ από Ξινόμαυρο. Εξαιρετικής ποιότητος ροζέ μας δίνει και το Αγιωργίτικο, μια πολυδύναμη ελληνική ποικιλία που διακρίνεται για αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους. Το Μοσχοφίλερο, μια λευκή ποικιλία με ερυθρωπή φλούδα και έντονα ανθικά αρώματα,είναι εξίσου κατάλληλο για την παραγωγή εξαιρετικών ροζέ, είτε ως μονοποικιλιακό, είτε συμμετέχοντας στο χαρμάνι. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά ροζέ κρασιά και από ποικιλίες όπως Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και Grenache, είτε μονοποικιλιακά, είτε σε χαρμάνι.

            Αυτό που χαρακτηρίζει ακόμα τα ροζέ είναι η ευκολία με την οποία μπορούμε να τα καταναλώσουμε και να το απολαύσουμε. Είναι αλήθεια πως τα ροζέ κρασιά είναι εύκολα να τα συνδυάσουμε με το φαγητό (foodpairing) καθώς μπορούν να συνοδεύσουν μια μεγάλη γκάμα γευμάτων και περιστάσεων. Για παράδειγμα μπορούν να συνοδεύσουν με μεγάλη επιτυχία γεύματα της ασιατικής κουζίνας, sushi, οστρακοειδή, σολομό, θαλασσινά, ψάρια, γαριδομακαρονάδες και αστακομακαρονάδες, σούπες, λευκά κρέατα, λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, σαλάτες, πλατό με ήπια τυριά και αλλαντικά, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το γεγονός αν το ροζέ είναι ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη δημοφιλία ανάμεσα στα ημίξηρα και ημίγλυκα ροζέ, προφανώς εξαιτίας των έντονων αρωμάτων, φρούτων και τριαντάφυλλου και της εύκολης κατανάλωσης τους.

            Το καλύτερο βέβαια είναι να δοκιμάσετε όλα αυτά διαφορετικά στυλ, να μπείτε στον μαγικό κόσμο των ρόζε και να καταλήξετε μόνοι σας στο αγαπημένο σας.

 Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL