Η Cava WineLaw διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων για τα ιταλικά κρασιά σας παρουσιάζει εν συντομία τις ιταλικές ποικιλίες σταφυλιών και τις σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της.

Στη βορειοανατολική Ιταλία η λευκή ποικιλία που πρωταγωνιστεί είναι το Pinot Grigio, το οποίο δίνει εξαιρετικά δείγματα στην περιοχή Alto Adige και Trentino στους πρόποδες των Άλπεων αλλά και νοτιότερα στο Friuli – Venezia Giulia. Στο Veneto σημαντική είναι η λευκή ποικιλία Garganega, η οποία μας προσφέρει κρασιά με αρώματα αχλαδιού, κόκκινου μήλου και πυρηνόκαρπων φρούτων, αυτά που μάλιστα προέρχονται από τους πρόποδες έχουν ονομασία Soave Classico D.O.C. Βορειοδυτικά της Βερόνα υπάρχει η περιοχή της Valpolicella. Στους πρόποδες, τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά, αργιλώδη και ηφαιστειακά με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ωρίμανση των σταφυλιών και τα κρασιά να έχουν υψηλότερη οξύτητα. Τα κρασιά από εκείνη την περιοχή ονομάζονται Valpolicella Classico D.O.C. και η μαύρη ποικιλία που κυριαρχεί πάντα στο χαρμάνι είναι η Corvina. Στην περιοχή χρησιμοποιείται ευρέως η μέθοδος passito κατά την οποία τα σταφύλια συλλέγονται νωρίς όσο ακόμα έχουν υψηλή οξύτητα και αποξηραίνονται σε κλειστό χώρο. Με τη μέθοδο passito γίνονται τα κρασιά Amarone della Valpolicella D.O.C.G. Αντιπροσωπευτικό είναι το Amarone della Valpolicella Classico  D.O.C.G. του Tomassi που ωρίμασε για 30 μήνες σε βαρέλια σλαβονικής δρυός και χαρακτηρίζεται για το γεμάτο σώμα, το υψηλό αλκοόλ και τανίνες καθώς και τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα και γεύσεις κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και σοκολάτας.

Στη βορειοδυτική Ιταλία, στο Piemonte, κυριαρχεί η μαύρη ποικιλία Nebbiolo. Τα κρασιά Barolo D.O.C.G. και Barbaresco D.O.C.G. παράγονται αποκλειστικά και μόνο από Nebbiolo. Ιδανικό αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι το Barolo D.O.C.G. Cerequio τουBeni di Batasiolo, το οποίο ωρίμασε για 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια και κατόπιν άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Πρόκειται για ένα κρασί με μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και τανίνες, αρώματα κερασιού, έντονη ανθικότητα και πικάντικο χαρακτήρα σε συνδυασμό με νότες καπνού και καφέ. Στην περιοχή Alba του Piemonte υπάρχουν δύο ακόμα ενδιαφέρουσες ιταλικές ποικιλίες. Πρόκειται για το Dolcetto, που μας δίνει κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα μαύρου δαμάσκηνου, κερασιού και αποξηραμένων βοτάνων, και τη Barbera, που διακρίνεται για τα αρώματα κόκκινου κερασιού και δαμάσκηνου σε συνδυασμό με αρώματα γλυκόριζας και μαύρου πιπεριού. Η λευκή ποικιλία της περιοχής πέρα από το Μοσχάτο που μας δίνει τα γνωστά σε όλο τον κόσμο Moscato d’ Asti είναι η Cortese όπου τα ανώτερης ποιότητας κρασιά ονομάζονται Gavi di Gavi D.O.C.G. με αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και αμύγδαλου. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η Arneis από τους λόφους Alba στην περιοχή Roero. Η Arneis φημίζεται για τον ορυκτό χαρακτήρα της αλλά και τα αρώματα αχλαδιού, κίτρινου μήλου, αμύγδαλου και μελιού.

Καθώς κατευθυνόμαστε νοτιότερα δεσπόζει η οινοπαραγωγική περιοχή της Τοσκάνης. Εκεί, η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το Sangiovese. Βόρεια, υπάρχουν τα Chianti με καλύτερης ποιότητας τα Chianti Classico D.O.C.G. Νότια, υπάρχει η ονομασία Brunello di Montalcino D.O.C.G. και παράγονται κρασιά αποκλειστικά από Sangiovese. Τα κρασιά αυτά παλαιώνουν τουλάχιστον 5 χρόνια, από τα οποία τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και τα υπόλοιπα σε κελάρια και διακρίνονται αρώματα από κόκκινο κεράσι, δαμάσκηνο, βατόμουρο και αποξηραμένα βότανα και λουλούδια, ενώ με την παλαίωση αναπτύσσουν τριτογενή αρώματα όπως δέρμα, πίσσα, καπνό και μαύρη σοκολάτα. Στην Τοσκάνη όσον αφορά τις λευκές ποικιλίες κυριαρχεί το Vermentino, μια λευκή ποικιλία με αρώματα μοσχολέμονου, πράσινου μήλου, γκρέιπφρουτ και αμυγδάλου. Ανατολικά υπάρχουν δύο σπουδαίες περιοχές, η Marche γνωστή για το Verdicchio dei Castellidi Jesi D.O.C. με αρώματα πράσινου μήλου, λεμονιού, μάραθου και αμύγδαλου αλλά και το Abruzzo γνωστό για το Montelpuciano d’Abruzzo D.O.C. Ένα από τα καλύτερα Montelpuciano d'Abruzzo που υπάρχουν σε μια εντυπωσιακή φιάλη που μαγνητίζει αλλά και προϊδεάζει για το δυναμικό και γεμάτο χαρακτήρα του κρασιού είναι το Spyro της Cantina Ripa Teatina. Πρόκειται για ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα που εντυπωσιάζει με την λάμψη του και πλούσια αρώματα και γεύσεις ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, κερασιού, δαμάσκηνου, τάρτας μαύρων μούρων και μύρτιλλων, σε συνδυασμό με αρώματα γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, γαρίφαλλου, νότες γλυκόριζας και κακάου. Αλλά και εκείνα της πίσσας, της τρούφας, της σοκολάτας και του κακάου.

Κατευθυνόμενοι προς τη νότιο Ιταλία οι ποικιλίες που εντοπίζονται είναι οι λευκές Fiano και Greco και οι μαύρες Aglianico, Negroamaro και Primitivo. Τόσο το Greco, όσο και το Aglianico είναι γνωστές για την ελληνική τους καταγωγή. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ευρέως και η δυναμική της Σικελίας με το ηφαιστειακό της έδαφος, ειδικότερα εκείνα που ανήκουν στην ονομασία Etna D.O.C. Οι μαύρες ποικιλίες που κυριαρχούν είναι η Nerello Mascalese και η Nerello Cappuccio, οι οποίες αναμειγνύονται δίνοντας μας εξαιρετικά αποτελέσματα και οι λευκές ποικιλίες που κυριαρχούν είναι οι Carricante,Catarratto,Grecanico,Inzolia και Minella που διακρίνονται για την υψηλή τους οξύτητα, την αίσθηση αλμύρας, τον ορυκτό τους χαρακτήρα και τα αρώματα εσπεριδοειδών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Ιταλία είναι μια σπουδαία οινοπαραγωγική χώρα στην οποία προτιμώνται οι γηγενείς ποικιλίες. Εμείς, προτείνουμε να τις δοκιμάσετε και να επιλέξετε την αγαπημένη σας.

 Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL