Καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το τι τρώνε και πίνουν, τόσο η κατανάλωση όσο και η παραγωγή βιολογικών κρασιών παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η αγορά απαιτεί συνεχώς βιολογικά προϊόντα και θα συνεχίσει να το κάνει στα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2022, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια βιολογικών κρασιών αναμένεται να καταναλώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. 

Δες εδώ όλα τα κρασιά
βιολογικής καλλιέργειας!

 

Τι είναι το βιολογικό κρασί;

Με απλά λόγια, το βιολογικό κρασί είναι ένα προϊόν που έχει πιστοποιηθεί από το νόμο σύμφωνα με τα βιολογικά πρότυπα. Η βιολογική παραγωγή κρασιού πρέπει να πληροί αυστηρές απαιτήσεις, καλύπτοντας τα πάντα από:

  • χρήση φυτοφαρμάκων,
  • και διαχείριση γης,
  • στη συντήρηση και αποθήκευση

Στα πέντε χρόνια από το 2012 έως το 2017, η κατανάλωση βιολογικού κρασιού σε όλο τον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε, από 349 εκατομμύρια σε 676 εκατομμύρια μπουκάλια. Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στην Ευρώπη, η οποία προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 78% της παγκόσμιας αγοράς βιολογικών οίνων.

Αναγνωρίζοντας τη δημοτικότητα των βιολογικών οίνων και την αυξανόμενη προθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν περισσότερα για βιώσιμα ποτά, οι παραγωγοί επενδύουν στην επέκταση των βιολογικών αμπελώνων. Μεταξύ 2007 και 2017, η συνολική οργανική έκταση κάτω από το αμπέλι υπερδιπλασιάστηκε παγκοσμίως. 

Λιγότερα φυτοφάρμακα:

Τα κρασιά πιστοποιημένα από την ένωση εδάφους πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Από τα 300 περίπου φυτοφάρμακα που επιτρέπονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, μόνο 20 επιτρέπονται σύμφωνα με βιολογικά πρότυπα , τα οποία προέρχονται από φυσικά συστατικά.

Ένα βιολογικό κρασί είναι ένα κρασί από σταφύλια που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση τεχνητών ή συνθετικών χημικών, όπως ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Για να διατηρήσουν τα ζιζάνια και τα έντομα, οι βιολογικοί αγρότες εργάζονται με τη φύση και όχι εναντίον της, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα του αμπελώνα τους. Για παράδειγμα, εισάγουν καλυμμένες καλλιέργειες για να παρέχουν έναν βιότοπο για ωφέλιμα έντομα που είναι ο φυσικός εχθρός των προβληματικών ειδών ή έχουν μικρά πρόβατα βόσκουν μεταξύ των σειρών αμπέλου, τρώγοντας το γρασίδι και τα ζιζάνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο αμπελώνας γίνεται ένα αυτορυθμιζόμενο, φυσικό οικοσύστημα, το οποίο είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα προβλήματα εγγενώς και να εξαλείψει την ανάγκη για τεχνητές και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

Ακριβώς επειδή το κρασί είναι οργανικό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι κάπως πιο υγιεινό για σας. Το περιβάλλον είναι σίγουρα σε πολύ καλύτερη υγεία, από ό, τι εάν ψεκάσατε δηλητήρια σε όλο τον τόπο και τα σταφύλια σίγουρα έχουν πολύ καλύτερη γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι στα χέρια ενός εξειδικευμένου οινοποιού, το κρασί μπορεί σίγουρα να έχει καλύτερη γεύση, αλλά οργανικό κρασί εξακολουθεί να περιέχει αλκοόλ, το οποίο, φυσικά, είναι επιβλαβές σε υπερβολικές ποσότητες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ οργανικού και φυσικού κρασιού;

Ο όρος « φυσικό κρασί » χρησιμοποιείται συχνά, ως ομπρέλα για να περιγράψει βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά. 

Πολλά «φυσικά κρασιά» καλλιεργούνται χωρίς ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα και η ζύμωση πραγματοποιείται χωρίς τεχνητά πρόσθετα, αλλά δεν υπάρχουν νομικά πρότυπα για αυτόν τον ορισμό.

Η αναζήτηση του λογότυπου Soil Association σε ένα μπουκάλι σημαίνει ότι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζετε έχει παραχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα βιολογικά πρότυπα, το οποίο τηρείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Προηγουμένως, το "Made with Organically Grown Grapes" ήταν νομικά ο μόνος δυνατός ισχυρισμός, αλλά οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν το 2012 επιτρέπουν πλέον την ολοκλήρωση της διαδικασίας οινοποίησης, από τη συγκομιδή έως το μπουκάλι. Αυτό σημαίνει ότι ο όρος «βιολογικά» μπορεί τώρα να διασφαλιστεί ως συνώνυμος εμπιστοσύνης και διαφάνειας, αφήνοντας το βιολογικό κρασί εκτός από την ευρύτερη ομπρέλα που περιγράφει τα «φυσικά» κρασιά, που δεν έχει νομικό ορισμό.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επιλογή να πιείτε ένα βιολογικό κρασί συνήθως έχει νόημα. Όπως με τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα, είτε πρόκειται για βόειο κρέας, αυγά, μήλα, ή τολμώ να το πω, καλέ, οι γεύσεις είναι εγγενείς, πολύπλοκες, αγνές και νόστιμες. Η βιολογική τροφή σας τρέφει με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει συμβατική καλλιέργεια και το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για το βιολογικό κρασί. Πολλοί σομελιέ αγαπούν να σερβίρουν αυτά τα είδη κρασιών στα εστιατόριά τους γιατί έχουν υπέροχη γεύση και τείνουν να πηγαίνουν καλά με φαγητό.