Η τελευταία Πέμπτη, πριν από την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου κάθε έτους, όπου εορτάζεται η Memorial Day στις Η.Π.Α., έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της ποικιλίας Chardonnay. Αυτή τη χρονιά, η παγκόσμια ημέρα Chardonnayείναι στις 27 Μαΐου. 

Δες εδώ όλα τα CHARDONNAY!

Ας γνωρίσουμε όμως ποια είναι αυτή η τόσο δημοφιλής ποικιλία με πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Το Chardonnayείναι από τις πιο κοσμοπολίτικες ποικιλίες, προερχόμενη από την Γαλλία, και χρησιμοποιείται για παραγωγή λευκών κρασιών.

Γαλλία, η πατρίδα του Chardonnay           

Η πατρίδα του Chardonnayείναι η Βουργουνδία, μια περιοχή στην ανατολική Γαλλία. Τα λευκά κρασιά κρασιά που εντοπίζονται με το όνομαBourgogneAppellation d'Origine Controlee (AOC), δηλαδή Ονομασία Προέλευσης Βουργουνδία, είναι δεδομένο πως παράγονται από Chardonnay. Ιδιαιτέρως γνωστά και μεγάλης εμπορικής αξίας είναι τα κρασιά Chablis,μιας περιοχής που βρίσκεται στο βορειότερο μέρος της Βουργουνδίας, και τα οποία διακρίνονται για την υψηλή τους οξύτητα, τα αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών καινότες ορυκτότητας. Όσο κατευθυνόμαστε νοτιότερα στη Βουργουνδία, στην περιοχή Cote-d'Or, τα κρασιά χαρακτηρίζονται από αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, κρεμώδους υφής και αρωμάτων, αλλά και αισθητής παρουσίας της δρυός. Σπουδαίες περιοχές με premiumChardonnayείναι οι Puligny-Montrachet και Chassagne Montrachet. Νοτιότερα, στην περιοχή Maconnais, τα κρασιά είναι πιο γεμάτα, πιο βουτυρώδη με αίσθηση καπνισμένης δρυός, ξηρών καρπών και τροπικών φρούτων. Στη νότια Βουργουνδία γενικότερα,κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, εκτός από την ωρίμανση του Chardonnayσε βαρέλια, συνηθίζεται να γίνεται και μηλογαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει νότες ξηρών καρπών, αίσθηση λιπαρότητας και βουτυρώδες υφή στο στόμα.

Εκτός της Βουργουνδίας στη Γαλλία, το Chardonnayκαλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Καμπανίας, συμμετέχοντας μαζί με τις ερυθρές ποικιλίεςPinotNoirκαι PinotMeunier στην παραγωγή Σαμπάνιας (Champagne). Μάλιστα, ιδιαιτέρως δημοφιλείς είναι οι Σαμπάνιες BlancdeBlancs(Λευκό από Λευκό), αφρώδεις δηλαδή οίνοι, οι οποίοι παράγονται αποκλειστικά και μόνο από Chardonnay. Οι Σαμπάνιες αυτές ξεχωρίζουν για τα αρώματα μπισκότου, φρυγανισμένου ψωμιού και ξηρών καρπών.

           

 

 

Chardonnayτου Νέου Κόσμου

Σήμερα, το Chardonnayπαράγεται σε όλο τον κόσμο, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυτή η ποικιλία μπορεί να ωριμάζει χωρίς μεγάλη δυσκολία, σε μια ευρεία ποικιλία κλιμάτων. Είναι ωστόσο μια πρώιμη ποικιλία, δηλαδή μια ποικιλία που ωριμάζει νωρίς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τον κάθε παραγωγό, το στυλ που θέλει να προσδώσει και την παράδοση της κάθε οινικής περιοχής. Εκτός της Γαλλίας, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στις H.Π.Α. Περιοχές με σπουδαία φήμη στην καλλιέργεια Chardonnayείναι οι RussianRiver και LosCarneros στην Καλιφόρνια, οι AdelaideHills στην Αυστραλία, οι Gisborne και Marlborough στη Νέα Ζηλανδία και ηCasablanca στη Χιλή.

Τα Chardonnay από Η.Π.Α, Χιλή, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Νότιο Αφρική ονομάζονται ως νεοκοσμίτικα Chardonnay, καθώς προέρχονται από τις χώρες του Νέου Κόσμου του κρασιού, σε αντίθεση με τη Γαλλία που ανήκει στις χώρες του Παλαιού Κόσμου του κρασιού. Γενικότερα, τα νεοκοσμίτικα Chardonnayέχουν διαφορετικό ύφος, είναι αρκετά εκλεπτυσμένα, έχουν έντονη πολυπλοκότητα και διακρίνονται για τα έντονα φρουτώδη αρώματα και την πλούσια γεύση τους. Συνήθως, παρουσιάζουν αρώματα πυρηνόκαρπων (βερίκοκο, ροδάκινο, νεκταρίνι) και τροπικών φρούτων (μπανάνα, ανανά, μάνγκο), ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι έντονη η παρουσία του βαρελιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα καλλιεργούνται εξαιρετικής ποιότητας Chardonnay, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει με ευκολία σε διάφορα κλίματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το Chardonnayκαλλιεργείται ευρέως και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Food pairing με Chardonnay καισερβίρισμα.

Ένα Chardonnayμπορούμε να το καταναλώσουμε ιδανικά στους 10-12°C. Τα Chardonnayταιριάζουν ιδανικά με οστρακοειδή, μύδια, στρείδια, sashimi, carpaccio, ceviche, λιπαρά και καπνιστά ψάρια, τόνο, αστακούς και γαρίδες, ριζότο λαχανικών, ιδιαιτέρως όταν το κρασί δεν έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Τα Chardonnayπου έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια ταιριάζουν με οστρακοειδή, ζυμαρικά με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες, γαριδομακαρονάδες, λευκά κρέατα με πλούσιες σάλτσες, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, ριζότο μανιταριών. Επίσης, το Chardonnayταιριάζει ιδανικά με τυριά με κρεμώδη υφή όπως το brieκαι το camembert.

Το Chardonnayχωρίς αμφιβολία είναι μια ποικιλία που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε παραγωγή, όσο και σε κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε κρασιά διαφορετικού στυλ και φιλοσοφίας, με ποικιλία αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Εμείς, σας προτείνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Chardonnayνα δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε, έτσι ώστε να αποφασίσετε πιο είναι το αγαπημένο σας.