Στις 14 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Tannat. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτή την ποικιλία

Δες εδώ τα TANNAT κρασιά

 διότι είναι ελάχιστες οι προσπάθειες οινοποίησης της στην Ελλάδα, οφείλουμε ωστόσο να παραδεχτούμε πως υπάρχουν φανατικοί λάτρεις του Tannat που εντυπωσιάζονται από  τα γεμάτου σώματος, πληθωρικών τανινών  και έντονου σκούρου, σχεδόν μωβ χρώματος κρασιά που μας δίνει.
Τα γνωστότερα Tannat προέρχονται από την Νοτιοδυτική Γαλλία, με ονομασία προέλευσης Madiran Appellations d'Origine Controlee η οποία θεσπίστηκε από το 1948. Μερικά από τα κορυφαία κρασιά του Madiran προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από Tannat. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το Tannat πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 60% και οι  επιτρεπόμενες ποικιλίες που μπορούν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο 40% είναι το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc και το Fer. Πέραν τις περιοχής Madiran A.O.C. το Tannat συναντάται  στη περιοχή Cahors Appellation d'origine Controlee (AOC). Τα Cahors είναι και αυτά γεμάτου σώματος και έντονου χρώματος ερυθρά κρασιά, στα οποία κυριαρχεί το Malbec, ωστόσο μπορεί να αποτελείται από κατ’ ελάχιστον από 70% Malbec και το υπόλοιπο 30% από Merlot και Tannat. Γενικά, το Tannat είναι μια ποικιλία την οποία συχνά οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν  να την συνδυάσουν με το Merlot για να «μαλακώσουν» τον έντονο, δυνατό και τανικό  χαρακτήρα του κρασιού. Αξίζει ασφαλώς να σημειωθεί πως πλέον η ποικιλία Tannat είναι η νούμερο 1 ποικιλία σε καλλιέργεια στην Ουρουγουάη, μια περιοχή στην οποία εγκλιματίστηκε πλήρως η σπάνια αυτή ποικιλία και αποδίδει άψογα αποτελέσματα.
Τα κρασιά από Tannat, όπως αναφέραμε διακρίνονται για το βαθύ, σχεδόν μωβ χρώμα τους στην όψη. Στη μύτη σου θυμίζουν ώριμα μαύρα φρούτα του δάσους, μύρτιλα, μαύρα μούρα, δαμάσκηνα, μαζί με πλούσιο βοτανικό και μπαχαρώδη χαρακτήρα που θυμίζει γλυκόριζα και κάρδαμο. Πρόκειται για κρασιά μεγάλης παλαίωσης, κάτι που άλλωστε απαιτούν οι δυναμικές και στιβαρές του τανίνες, οι οποίες απαιτούν χρόνο και υπομονή για να μαλακώσουν. Αυτή η παλαίωση όμως προσδίδει επιπλέον πολυπλοκότητα, η οποία εντοπίζεται ως επί το πλείστον σε γήινα αρώματα και αρώματα καπνού. Στο στόμα είναι πλούσια σε τανίνες, με γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ και συμπυκνωμένες γεύσεις ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, μαζί με νύξεις μπαχαρικών και νότες καπνού. Λόγω του έντονου και στυπτικού χαρακτήρα του και των υψηλής ποσότητας πολυφαινολών (που λειτουργούν αντιοξειδωτικά) που παρουσιάζει, το Tannat συνοδεύει ιδανικά κρέατα σχάρας, barbeque, μαριναρισμένα κρέατα, λαχανικά στη σχάρα και ιδιαιτέρως λιπαρά γεύματα.
Στην Ελλάδα, λόγω υψομέτρου και κλίματος είναι δύσκολη η καλλιέργεια αυτής της τόσο σπάνιας ποικιλίας, ωστόσο έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες από το Κτήμα Άλφα στη Φλώρινα, το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το Κτήμα Πυργάκη στην ορεινή Κορινθία, περιοχές δηλαδή με υψηλό υψόμετρο και σχετικά ψυχρό κλίμα.
Τι καλύτερο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Tannat, να γνωρίσετε και εσείς αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ποικιλία. 

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL