Παγκόσμια Ημέρα Pinot Noir

Στις 18 Αυγούστου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα PinotNoir. Τι είναι όμως το PinotNoir; Το Pinot Noir είναι η αγαπημένη γαλλική ερυθρή ποικιλία η οποία διακρίνεται για τα εκλεπτυσμένα και κομψά κρασιά υψηλής ποιότητας που προσφέρει. Το όνομα του προέρχεται από την γαλλική λέξη Pinot που αναφέρεται στο σχήμα του τσαμπιού, το οποίο θυμίζει κουκουνάρι ελάτου, και την εξίσου γαλλική λέξη Noir, που σημαίνει μαύρο. Κομψότητα, φινέτσα και αριστοκρατικό στυλ είναι μερικές λέξεις που συνοδεύουν αυτή την τόσο γοητευτική ποικιλία. Ας μελετήσουμε όμως λίγο περισσότερο αυτή την τόσο ξεχωριστή ποικιλία.

 

Γαλλία, η πατρίδα του Pinot Noir

Η πατρίδα του Pinot Noirείναι η περιοχή Βουργουνδία στην Γαλλία. Τα ερυθρά κρασιά κρασιά που εντοπίζονται με το όνομα Bourgogne Appellation d'Origine Controlee (AOC), δηλαδή Ονομασία Προέλευσης Βουργουνδία, είναι δεδομένο πως παράγονται από Pinot Noir. Πρόκειται για την κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία της Cote d’ Or, που αποτελεί την καρδιά της Βουργουνδίας και εμπεριέχει σπουδαίες ονομασίες προέλευσης, 27 συνολικά, για το PinotNoir, όπως NuitsStGeoges, Gevrey-Chambertin, Vosnee Romanee, Vougeot, Volnay, Pommard. Τα κρασιά από αυτή την περιοχή θεωρούνται υψηλής ποιότητας και χαρακτηρίζονται από γεμάτο σώμα, ελαφρύ χρώμα, υψηλή οξύτητα, εκλεπτυσμένες χαμηλές ή μέτριες τανίνες και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Διακρίνονται για αρώματα κόκκινων φρούτων και φυτικότητας, τα οποία, όσο το κρασί ωριμάζει εξελίσσονται σε γήινες νότες μανιταριού και κυνηγιού. Εξαιρετικά ερυθρά κρασιά Βουργουνδίας ωριμάζουν συνήθως για περίπου 16-18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Πρόκειται για μια απαιτητική ποικιλία, καθώς χρειάζεται συγκεκριμένο κλίμα, έδαφος και καιρικές συνθήκες, ώστε να αποδώσει καλά. 

Εκτός της Βουργουνδίας στη Γαλλία, το Pinot Noirκαλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Καμπανίας, συμμετέχοντας μαζί με το Chardonnay και το Pinot Meunier  στην παραγωγή Σαμπάνιας (Champagne).

 

Pinot Noir Νέου Κόσμου

Πέραν της Γαλλίας, η ποικιλία καλλιεργείται ευρέως στην Γερμανία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Καλιφόρνια), την Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία, δίνοντας μας εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ μεγάλη ποσότητα Pinot Noir παράγει και η Μολβαδία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του PinotNoir είναι περιορισμένη, καθώς είναι μια ποικιλία που δεν αντέχει σε πολύ θερμό κλίμα. Παρόλο αυτά, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει εκπληκτικές προσπάθειες προσφέροντας μας εξαιρετικά PinotNoir από τη Φλώρινα, το Μέτσοβο, τον Παρνασσό και την Κόρινθο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Pinot Noir του Νέου Κόσμου (Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Χιλή), διαφοροποιούνται ελαφρώς από μια τυπική Βουργουνδία, καθώς έχουν βαθύτερο χρώμα και πιο γεμάτο σώμα. Σπουδαία οινοπαραγωγική περιοχή για PinotNoir είναι η Καλιφόρνια, με εξαιρετικής ποιότητας Pinot Noir να προέρχονται από την Russian River Valley, Santa Maria Valley, Los Carneros και τηνCentralCoast (Santa Cruz Mountains, Monterey) γενικότερα. Εξαιτίας της πρωϊνής ομίχλης που δημιουργεί ο Ειρηνικός Ωκεανός και των δυνατών ψυχρών ανέμων που φυσούν καθημερινά, το κλίμα διατηρείται ψυχρό και βοηθάει στην ορθή ωρίμανση της ποικιλίας. Τα PinotNoirτης Καλιφόρνια έχουν ελαφρύ χρώμα, με  αρώματα δαμάσκηνο και μαρμελάδας raspberry,  αρώματα γλυκών μπαχαρικών, αλλά και τις τυπικές γήινες, βοτανικές και φυτικές νότες. 

Γενικά, μπορούμε να αναφέρουμε πως τα κρασιά από PinotNoirστην όψη είναι συνήθως ανοιχτά ρουμπινί, και στη μύτη μας προσφέρουν αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, κεράσι, κράνμπερι και βατόμουρο, ανθικά αρώματα που θυμίζουν ιβίσκο και γήινα αρώματα που θυμίζουν μανιτάρι, φύλλα καπνού και πεσμένα φύλλα δάσους. Η παλαίωση στο βαρέλι, αναλόγως ασφαλώς αν είναι αμερικάνικο ή γαλλικό, προσφέρει συνήθως αρώματα γλυκόριζας, κανέλας και γαρίφαλου. 

 

Food Pairing με Pinot Noir

To Pinot Noir ταιριάζει με μεγάλη ποικιλία φαγητών. Ταιριάζει με ριζότο μανιταριών, μανιτάρια, φτερωτό κυνήγι, μοσχαράκι στην κατσαρόλα, ωστόσο ουσιαστικής σημασίας είναι και η προέλευση αλλά και τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Για παράδειγμα  ένα Pinot Noir από την Βουργουνδία ταιριάζει με πάπια, φτερωτό κυνήγι, αρνί, στιφάδο και μοσχαράκι Bourguignon.Μια πιο φρουτώδη έκφραση του Pinot Noir, όπως ένα Pinot Noir από Νέα Ζηλανδία και Καλιφόρνια,  ταιριάζει υπέροχα με σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια, ψητό κοτόπουλο και πιάτα ζυμαρικών. Γενικότερα, ταιριάζουν μυρωδικά όπως θυμάρι και δενδρολίβανο, σάλτσα τρούφας και τυριά, όπως το Camembert, το Gruyere, το Comte και αγελαδινά τυριά. 

Χωρίς αμφιβολία, το Pinot Noir πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια εκλεκτή ποικιλία, η οποία διακρίνεται για τα φίνα, κομψά και εκλεπτυσμένα κρασιά που προσφέρει. Η περιοχή που φημίζεται για τα καλύτερα Pinot Noir είναι η Βουργουνδία, ωστόσο σπουδαία Pinot Noir προέρχονται από τις χώρες του Νέου Κόσμου. Εμείς, σας προτείνουμε με αφορμή την Παγκόσμια ΗμέραPinot Noirνα δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε, έτσι ώστε να αποφασίσετε πιο είναι το αγαπημένο σας.