Παγκόσμια Ημέρα Cabernet Sauvignon

Στις 2 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Cabernet Sauvignon. Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες γαλλικές ποικιλίες, που έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο, τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στην κατανάλωση. Αν και είναι τόσο αγαπημένη και διαδεδομένη ποικιλία, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως προέρχεται από διασταύρωση των ποικιλιών Cabernet Franc, που είναι μαύρη ποικιλία σταφυλιού και του Sauvignon Blanc, που είναι λευκή ποικιλία σταφυλιού. Δύναμη, στιβαρότητα, γεμάτο σώμα και φινέτσα είναι μερικές λέξεις που συνοδεύουν αυτή τον τόσο δυναμική ποικιλία. Ας αναλύσουμε όμως λίγο παραπάνω, την τόσο ενδιαφέρουσα ποικιλία, που μας προσφέρει έντονα, δυναμικά κρασιά, με αρώματα φρούτων του δάσους και νότες βοτανικότητας. 


Bordeaux (Μπορντώ) και Νέος Κόσμος 

Το Bordeaux (Μπορντώ) είναι η περιοχή που φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon, καθώς το Cabernet Sauvignon κυριαρχεί στα χαρμάνια του Bordeaux (μαζί με Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot), συμμετέχοντες σε σπουδαίες ονομασίες προέλευσης Margaux A.O.C., Pauillac A.O.C., SaintJulien A.O.C., SaintEstephe A.O.C. και PessacLeognan A.O.C. Σπουδαία είναι τα Cabernet Sauvignon της Αριστερής  Όχθη του ποταμού Gironde με τις περιοχές Haut Medoc και Graves, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία αποδίδει τα μέγιστα σε πετρώδη εδάφη καλής αποστράγγισης.  Η μεγάλη συγκέντρωση πέτρας και χαλικιού του εδάφους, ανεβάζει τη θερμοκρασία του αμπελώνα, με αποτέλεσμα το Cabernet Sauvignon να ωριμάζει ιδανικά σ’ αυτές τις περιοχές. Τα κρασιά αυτά διακρίνονται για το βαθύ πορφυρό τους χρώμα, το οποίο με την παλαίωση γίνεται ρουμπινί. Τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα το Cabernet Sauvignon παρουσιάζει κάποια βοτανικά και φυτικά αρώματα, όπως πράσινη πιπεριά, ευκάλυπτο και μέντα. Αυτό γίνεται εξαιτίας των πυραζινών, η παρουσία των οποίων είναι εντονότερη στα Cabernet Sauvignon ψυχρότερου κλίματος. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να διαχωρίσουμε τα Cabernet Sauvignon της Γαλλίας, από εκείνα του Νέου Κόσμου (Η.Π.Α., Χιλή, Αυστραλία, Αργεντινή, Νότιος Αφρική). Συνήθως,  τα Cabernet Sauvignon της Γαλλίας χαρακτηρίζονται από αρώματα και γεύσεις πράσινης πιπεριάς, φύλλων φραγκοστάφυλου, φραγκοστάφυλου και κερασιού, μαζί με εκείνα του κέδρου, γλυκών μπαχαρικών, καπνού και πούρου, τα οποία αναπτύσσει με την παλαίωσή του στο βαρέλι και στη φιάλη.  Στο στόμα έχουν μέτρια προς υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και υψηλές τανίνες, οι οποίες μαλακώνουν με την ωρίμανση και την παλαίωση. Άλλωστε, πρόκειται για κρασιά με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. 

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα Cabernet Sauvignon του Νέου Κόσμου. Σπουδαία Cabernet Sauvignon παράγονται σε Χιλή (Colcahgua Valley), Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Napa Valley),  Αυστραλία  (Coonawarra, Margaret River) και Νότιο Αφρική (Stellenbosch). Λόγω του θερμότερου κλίματος, τα κρασιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα, απαλότερες τανίνες, πιο γεμάτο σώμα, αλλά και ενδιαφέρον δυναμικό παλαίωσης. Σ’ αυτά κυριαρχούν εντονότερα αρώματα και γεύσεις ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, όπως κόκκινο κεράσι, μαύρο μούρο και φραγκοστάφυλο, μαζί με νότες βοτανικότητας (ευκάλυπτος),  καπνού, φύλλων tobacco και σοκολάτας. Ασφαλώς, πέραν των τυπικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας κάθε περιοχή παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά, που οφείλονται στη θερμότητα, τις καιρικές συνθήκες, το έδαφος και τις . Για παράδειγμα τα Cabernet Sauvignon της Χιλής φημίζονται για τις γεύσεις σύκου, πράσινης πιπεριάς και γλυκών μπαχαρικών, της Nappa Valley στην Καλιφόρνια για τον ορυκτό χαρακτήρα τους και τα ώριμα αρώματα φρούτων του δάσους και μέντας, και εκείνα της Νότιας Αυστραλίας για τα επιπλέον αρώματα σοκολάτας και δάφνης. 

Εκτός της Γαλλίας και του χωρών του Νέου Κόσμου το Cabernet Sauvignonείναι εξίσου διαδεδομένο στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Ελλάδα. 


Food Pairing με Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon ταιριάζει με μεγάλη ποικιλία πλούσιων και λιπαρών κόκκινων κρεάτων, όπως αγριογούρουνο, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί, κατσίκι, ζαρκάδι και πάπια. Λόγω των υψηλών τανινών και της υψηλής του οξύτητας, ταιριάζει ιδανικά με κρέατα σχάρας, πικάντικες σάλτσες και έντονες γενικά γεύσεις. Επίσης, μπορείτε να το συνδυάσετε με πικάντικα και καυτερά φαγητά, και με πληθώρα αλλαντικών και πικάντικων και λιπαρών τυριών.