Στις 9 Μαΐου, σηκώστε το ποτήρι σας και γιορτάστε για τη Παγκόσμια Ημέρας Moscato. Το Μοσχάτο, ή Muscat στα Ιταλικά, είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στον κόσμο.

Το σταφύλι Moscato κυμαίνεται σε χρώμα από λευκό έως σχεδόν μαύρο. Η γεύση του ποικίλλει επίσης, από γλυκό έως ξηρό. Οι οινοποιοί χρησιμοποιούν αυτό το αρκετά ευπροσάρμοστο σταφύλι για να κάνουν τα πάντα, από αφρώδη και επιδόρπια κρασιά έως ξηρά και ανθισμένα κρασιά.

Το Moscato έχει υπέροχη γεύση από μόνο του, αλλά μερικές φορές έχει ακόμα καλύτερη γεύση όταν αναμιγνύεται με χυμό ή Sprite. Το ημιαφρώδες κρασί συνδυάζεται καλά με φρουτώδεις γεύσεις, ενώ η προσθήκη Sprite ενισχύει την αφρώδη αίσθηση.

Ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά Moscato είναι γνωστό ως Moscato d'Asti (Ένα από τα πιο γοητευτικά στυλ αφρού που μπορείτε να φανταστείτε, αυτό το ελαφρώς αφρώδες κρασί συσκευάζει σακούλες γκρέιπ, γεύση τριαντάφυλλου και γλυκύτητα που τελειώνει με ελαφριές φυσαλίδες.

Το Moscato είναι γλυκό, οπότε ιδανικά πρέπει να το συνδυάσετε με τρόφιμα που έχουν αντίθετα προφίλ γεύσης - πικάντικο, ξινό, αλμυρό, πικρό. Ενώ η γλυκιά φρουτώδη ουσία του μπορεί να δυσκολεύεται να συνδυαστεί με ένα κυρίως πιάτο, το Moscato είναι ιδανικό με ορεκτικά, γλυκά brunch, επιδόρπιο και μόνο ως απεριτίφ. Θα συνιστούσαμε να μην συνδυάσουμε το Moscato με μεγάλες, τολμηρές, κρεατικές γεύσεις, αλλά το κοτόπουλο, το λευκό ψάρι θα ταίριαζαν υπέροχα.

Όπως και με τα περισσότερα λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά, το Moscato σερβίρεται καλύτερα με απλή ψύξη για να διατηρήσει τα λουλούδια και τα φρουτώδη αρώματα σε ισορροπία με τις γλυκές γεύσεις. Με το ελαφρύ αλκοόλ και το έντονο άρωμα, είναι το τέλειο κρασί για να απολαύσετε στο αίθριο ένα ηλιόλουστο απόγευμα.