Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου!

To Wine Law, διαπιστώνοντας τη διαχρονική αγάπη που έχουμε στην Ελλάδα για το Ξινόμαυρο, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από οινόφιλους του εξωτερικού για την ποικιλία που τους θυμίζει κάτι από Nebbiolo και κάτι από Pinot Noir, παρουσιάζει εν συντομία τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας αλλά και τη γεωγραφία της στους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις γηγενείς ποικιλίες και χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες και αρώματα τομάτας, ελιάς, μανιταριού, κόκκινων φρούτων και δέρματος ανάλογα βέβαια από την περιοχή και τον τρόπο οινοποίησής της. 

Το Ξινόμαυρο πρωταγωνιστεί σε τέσσερις περιοχές της Βορείου Ελλάδος που χαρακτηρίζονται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης: Π.Ο.Π. Νάουσα, Π.Ο.Π. Αμύνταιο, Π.Ο.Π. Γουμένισσα (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα) και Π.Ο.Π. Ραψάνη (Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο).  Η αμπελουργική ζώνη των οίνων Π.Ο.Π. Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 150μ - 350μ σε μια έκταση 7000 στρεμμάτων στους πρόποδες, στις ανατολικές και νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου. Το οροπέδιο του Αμυνταίου σε 520μ - 680μ είναι μια περιοχή όπου το Ξινόμαυρο καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο. Τα εδάφη του Π.Ο.Π. Αμυνταίου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα άμμου πάνω σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα, ενώ παράλληλα οι λίμνες της περιοχής συμβάλλουν για να είναι το κλίμα ήπιο και υγρό. Το Ξινόμαυρο στο Αμύνταιο μας δίνει κρασιά με πιο φρουτώδη και ανθικά αρώματα (βιολέτα) σε αντίθεση με αυτά της Νάουσας που είναι πιο φυτικά. Το Ξινόμαυρο κυριαρχεί και στους οίνους Π.Ο.Π. Γουμένισσα, όπου συμμετέχει και η Νεγκόσκα σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, ο ρόλος της οποίας είναι ως επί το πλείστον να μαλακώνει το Ξινόμαυρο. Τέλος, το Ξινόμαυρο συμμετέχει και νοτιότερα στο Π.Ο.Π. Ραψάνης, όπου εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, σε ποσοστό 1/3 μαζί με 1/3 Κρασάτο και 1/3 Σταυρωτό. 

Σίγουρα, έχετε δοκιμάσει κάποιο Ξινόμαυρο, από τις περιοχές που αναφέρουμε πιο πάνω. Το καλύτερο είναι να τιμήσετε αυτή την ημέρα, δοκιμάζοντας όσα περισσότερα μπορείτε, έτσι ώστε να ανακαλύψετε την πολυδυναμική αυτή ποικιλία και τα διαφορετικά στυλ, άλλοτε ρουστίκ (παραδοσιακό) και άλλοτε μοντέρνο που αυτή παρουσιάζει. 

 Γιάννης Κωνσταντίνος, W.S.E.T. 3rdLevel