Τα διαφορετικά είδη πωμάτων στο κρασί.

Τα τελευταία χρονιά στο χώρο του κρασιού, μέσα από την γενική τεχνολογική εξέλιξη στην βιομηχανία αλλά και στα πώματα συγκεκριμένα, εγείρονται ερωτήματα για το ποιο πώμα είναι καλύτερο για την διασφάλιση της ποιότητας του οίνου στη φιάλη. Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα για το κάθε πώμα.

 

·         Φυσικός φελλός

Ο φελλός προέρχεται από το εξωτερικό περίβλημα της φελλοφόρου δρυός  (Quercus suber), το δέντρο συναντάται στην Ιβηρική χερσόνησο και στην βορειοδυτική Αφρική με τα ινία της παραγωγής του να κρατά η Πορτογαλία. Γνωστός για την ελαστικότητα του, την στεγανότητα αλλά και την χημική του αδράνεια αποτελεί το γνωστότερο είδος πωματισμού. Η φυσική του προέλευση που τον κάνει οικολογικό, η μικρή διαπερατότητα σε οξυγόνο και η παράδοση χρόνων στο κρασί τον κάνει ελκυστικό σε κάθε παραγωγό . Μειονέκτημα το μεγάλο κόστος παραγωγής αφού για να πάρουμε premium φελλό θα χρειαστούμε περίπου 25 με 30 χρόνια καθώς και ο μεγάλος κίνδυνος του TCA (τριχλωροανισόλη)  και άλλων ανεπιθύμητων οσμών που μπορούν να καταστρέψουν ένα κρασί. 

·         Τεχνικός φελλός

Ο τεχνικός φελλός φτιαγμένος από συγκολλημένα τρίμματα φυσικού φελλού που έχουν δεχθεί ειδική κατεργασία, αρχίζει να κερδίζει έδαφος ως φτηνότερη και ασφαλέστερη επιλογή έναντι του φυσικού . Πολλές εταιρίες (γνωστότερη εξ αυτών η DIAM) υπόσχονται μηδενικές οσμές,  συγκεκριμένη διαπερατότητα σε οξυγόνο στο πέρας των ετών και σταθερότητα στην ποιότητα και μηχανική του φελλού όχι από παρτίδα σε παρτίδα αλλά και από κομμάτι σε κομμάτι. Μόνο μειονέκτημα η προδιαγεγραμμένη διάρκεια ζωής και διαπερατότητας  ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξει ο παραγωγός αφήνει ασαφή περιθώρια για την καλύτερη στιγμή που πρέπει να ανοίξει μια φιάλη.

·         Συνθετικό πώμα

Πώμα φτιαγμένο κατά κόρων από πλαστικό συναντάται σε οίνους χαμηλής ποιότητας ή γρήγορης κατανάλωσης. Επιλέγεται ως η φτηνότερη λύση πωματισμού, με αυτό να συνεπάγεται αρκετά αρνητικά. Σε τέτοια πώματα συναντάμε πιο εύκολα οσμές πλαστικού και κόλλας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει καθολικά, ενώ το ότι δεν είναι οικολογικά δεν τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους παραγωγούς.  

·         Βιδωτά πώματα

Τα βιδωτά πώματα νέας γενιάς επιτρέπουν την παλαίωση του κρασιού, αφού πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια  την όποια επαφή έχουν με το οξυγόνο, ενώ παράλληλα το προστατεύουν από οξείδωση και TCA. Συχνά λόγο της μικρής έως μηδαμινής διαπερατότητας  οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει οσμές αναγωγής όπως κλούβιο αυγό και βραστό λάχανο στο κρασί, που μπορούν να μειωθούν με έναν απλό αερισμό σε μια καράφα. Τέλος αποτελεί το λιγότερό οικολογικό μέσω αφού η μη ανακύκλωση και η χρήση βωξίτη και πλαστικού στο πώμα  είναι πλήρως αντίπεριβαλλοντολογικές μέθοδοι.

·         Κεφαλοφόρα πώματα   

Με την χρήση τους να γίνεται γνωστή μέσα από το σκληρό αλκοόλ, πλέον συναντάμε τέτοιου είδους πώματα από κάθε υλικό και σε πολλές φιάλες στην αγορά. Χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε κρασιά που δεν επωφελούνται παλαίωσης και προτείνεται να καταναλώνονται φρέσκα. Το κόστος εξαρτάται από το υλικό με τα πιο ακριβά να προέρχονται από κρύσταλλο ή σπανιότερα και από πολύτιμους λίθους.