Ασύρτικο
Ο «πρεσβευτής» των λευκών ελληνικών ποικιλιών μεγαλουργεί στις διεθνείς οινικές αγορές και έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στις λίστες των μεγαλύτερων εστιατορίων στο κόσμο. Πατρίδα του η Σαντορίνη, το ηφαιστιογενές αυτό νησί, με παλιά κλήματα από ασύρτικο, καλλιεργημένα με τον παραδοσιακό τρόπο της ‘’κουλούρας’’, μας προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής οξύτητας κρασιά. Η μοναδική ορυκτότητα του θυμίζει αλμύρα και βρεγμένη πέτρα, που συμπληρώνεται από αρώματα lime, πράσινων και κίτρινων φρούτων. Εξαιρετικά πολύπλοκα και με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης κρασιά που ταιριάζουν απόλυτα με μεγάλα ψαριά στη σχάρα, οστρακοειδή και θαλασσινά. Όπως ήταν φυσικό, το ασύρτικο λόγω της δημοφιλίας του ταξίδεψε παντού προσφέροντας μας, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κρασιά με περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα από ότι στη Σαντορίνη. 

 Μαλαγουζιά
Η αρωματική ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα που κινδύνεψε να αφανιστεί και που αναβίωσε τη δεκαετία ’80 από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και το Κτήμα Πόρτο, πλέον θεωρείται «η αγαπημένη των Ελλήνων». Εύκολη στην κατανάλωση διακρίνεται για τον έντονο αρωματικό της χαρακτήρα, ο οποίος όταν καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα χαρακτηρίζεται από έντονα φυτικά και βοτανικά στοιχεία, ενώ σε θερμότερα κλίματα για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα της που θυμίζει πυρηνόκαρπα φρούτα και εσπεριδοειδή.
 Ρομπόλα
Το «στολίδι» του Ιονίου, η Ρομπόλα είναι η κυρίαρχη λευκή ποικιλία της Κεφαλονιάς και χρησιμοποιείται για την παραγωγή του κρασιού ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Διακρίνεται για την υψηλή της οξύτητα , τα αρώματα εσπεριδοειδών και τη χαρακτηριστική λεμονάτη επίγευση της, τη στιγμή που premiumεκδοχές της παρουσιάζουν ενδιαφέρον ορυκτό χαρακτήρα. Μπορείτε να την απολαύσετε με θαλασσινά, όστρακα, τηγανιτά ψάρια, λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και ζυμαρικά με θαλασσινά.
 Βιδιανό
Η σπάνια αυτή ποικιλία της Κρήτης που μας χαρίζει φρουτώδη και μοντέρνα σε ύφος κρασιά. Το ζεστό κλίμα της Κρήτης βοηθάει την ανάπτυξη ώριμων γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών που θυμίζουν πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα. Η χρήση βαρελιού κολακεύει το Βιδιανό που αποκτάει βάθος, δομή και πολυπλοκότητα.
 Ντεμπίνα
Γνωστή για τα ήπια ανθικά και φρουτώδη αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που μας προσφέρει η Ντεμπίνα μας δίνει κρασιά Π.Ο.Π. Ζίτσα. Οι περισσότεροι την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε από τα αφρώδη και ημι-αφρώδη κρασιά της Ηπείρου στα οποία και πρωταγωνιστεί.
 Sauvignon Blanc
Ή όπως σημαίνει στα γαλλικά «άγριο λευκό». Μια αρωματική λευκή ποικιλία σταφυλιού η οποία εμφανίστηκε αρχικά στο Μπορντώ και την κοιλάδα του Λίγηρα τον 18ο αιώνα και έκτοτε έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Κυριαρχεί στα λευκά blend του Μπορντώ, Pessac-Leognan και Graves, μονοπολεί στα Sancerre και Pouilly-Fume και πλέον εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα που μας δίνει στις Χώρες του Νέου Κόσμου του Κρασιού, όπως η Νέα Ζηλανδία, οι Η.Π.Α., η Νότια Αφρική και η Χιλή. Μας χαρίζει μεγάλο εύρος γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών φρούτων, ανάλογα με το κλίμα και την περιοχή που καλλιεργείται. Μπορεί να θυμίσει πράσινο μήλο, lime γκρέιπφρουτ, gooseberries και ροδάκινο, έως ακτινίδιο, πεπόνι, ανανά και passion fruit. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc είναι η έντονη φυτικότητα, όπου κυριαρχεί η αίσθηση γρασιδιού, πράσινης πιπεριάς και σπαραγγιού αλλά και ανθικά αρώματα όπως elderflower.
 Chardonnay
H λευκή γαλλική ποικιλία που αγαπά το βαρέλι! Πατρίδα της η Βουργουνδία, η οποία μας χαρίζει τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας Chablis που διακρίνονται για την υψηλή τους οξύτητα, τα αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και νότες ορυκτότητας, αλλά και τα σπουδαία Puligny-Montrachet, Chassagne Montrachet και Maconnais που παρουσιάζουν αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, κρεμώδους υφής και αρωμάτων, αλλά και αισθητής παρουσίας της δρυός. Αντίστοιχα και τα νεοκοσμίτικα Chardonnay (Χιλή, Αυστραλία, Η.Π.Α.) έχουν διαφορετικό ύφος, είναι αρκετά εκλεπτυσμένα, έχουν έντονη πολυπλοκότητα και διακρίνονται για τα έντονα φρουτώδη αρώματα και την πλούσια γεύση τους. Συνήθως, παρουσιάζουν αρώματα πυρηνόκαρπων (βερίκοκο, ροδάκινο, νεκταρίνι) και τροπικών φρούτων (μπανάνα, ανανά, μάνγκο), ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι έντονη η παρουσία του βαρελιού.
 Gewurztraminer
Μια από τις πιο ιδιαίτερες και αρωματικές ποικιλίες! Το Gewurztraminer είναι μια ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιού, η οποία μας δίνει αρωματικά λευκά κρασιά. Πατρίδα του είναι η Αλσατία, ενώ μακρά παράδοση υπάρχει στην Γερμανία, την Ιταλία, την Μολδαβία και την Ουκρανία. Από τη πρώτη στιγμή μας θυμίζει τριαντάφυλλο και λουκούμι μαζί με λίτσι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι, ενώ παράλληλα διακρίνουμε ενδιαφέρον πικάντικο χαρακτήρα που μας θυμίζει τζίντζερ και συμπληρώνει ιδανικά την αρωματική και γευστική παλέτα. Απολαύστε το με ασιατική, ινδική και μαροκινή κουζίνα.

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL