Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαχρονικά μεγαλώνει και η διάθεση μας για Κοκτέιλ.
Τι είναι όμως ένα Κοκτέιλ;
Κοκτέιλ ονομάζουμε ένα αλκοολούχο ποτό, το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά (spirits), αναμεμιγμένα με άλλα συστατικά όπως χυμό φρούτων, φρούτα, κρέμα, ζάχαρη, μέλι, διάφορα βότανα και πολλά άλλα.
Παρακάτω θα κάνουμε μια εισαγωγή στο συναρπαστικό, μαγευτικό και πανέμορφο, με τα τόσο παιχνιδιάρικα χρώματα, κόσμο των κοκτέιλ. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε σε μερικά κοκτέιλ που έχουν την καταγωγή τους από την Ιταλία και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που είθισται να σας συνοδεύουν τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Aperol Spritz

Πρόκειται ίσως για το δημοφιλέστερο απεριτίφ παγκοσμίως. Η καταγωγή του προέρχεται από την Ιταλία, ειδικότερα από την ευρύτερη περιοχή του Veneto από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμη η Βενετία ανήκε στην Αυστρία και οι αυστριακοί στρατιώτες έφεραν μαζί τους τη συνήθεια να αναμειγνύουν το κρασί τους με σόδα. Βασικό συστατικό είναι το Aperol,  το οποίο μας προσφέρει μια γλυκόπικρη αίσθηση εξαιτίας των βοτάνων που εμπεριέχει, όπως ραβέντι, κιγχόνη και εκχυλίσματα πορτοκαλιού. Ουσιαστική είναι και η χρήση Prosecco σε αυτό το κοκτέιλ, καθώς μας χαρίζει έναν ευχάριστο και δροσιστικό αφρισμό, όπως και πλούσια ανθικά αρώματα.

Πως παρασκευάζεται: Γεμίζουμε ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια και κατόπιν προσθέτουμε τα υλικά. Αρχικά, 60ml Aperol, 90ml Prosecco και στο τέλος προσθέτουμε 30ml σόδα. Για γαρνιτούρα συνήθως χρησιμοποιούμε μία ή δύο φέτες πορτοκαλιού.

Food Pairing: Το Aperol έχουμε συνηθίσει να το πίνουμε μόνο του και να μας συνοδεύει τα καλοκαιρινά μας απογεύματα και νύχτες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να συνοδεύσουμε ένα πλατό τυριών και αλλαντικών, ιδιαίτερα ιταλικής προέλευσης, καπνιστό σολομό, θαλασσινά, χαβιάρι, μπρουσκέτες (με σολομό, με αντζούγιες, με σύκο και προσούτο), pizza, δροσιστικές σαλάτες με φρούτα και φρουτοσαλάτες.



Bellini

Άλλο ένα κοκτέιλ που προέρχεται από την Ιταλία και ειδικότερα από την Βενετία. Ο Giuseppe Cipriani δημιούργησε περίπου το 1934 -1948 το Bellini στο ιστορικό Harry'sBar κοντά στη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Γρήγορα το Bellini απέκτησε τη φήμη ενός ιδιαίτερα ευχάριστου εποχιακού καλοκαιρινού κοκτέιλ. Ο Cipriani ονόμασε το ιδιαίτερο αυτό ποτό Bellini, εξαιτίας του μοναδικού ροζέ χρώματος που του θύμισε το χιτώνιο ενός αγίου σε πίνακα του GiovanniBellini, ιταλού ζωγράφου την περίοδο της Αναγέννησης. Η πρώτη συνταγή για το Bellini περιείχε πουρέ από λευκόσαρκα ροδάκινα και Prosecco. Μάλιστα στην αρχική συνταγή συνήθιζαν να προσθέτουν λίγο χυμό κερασιού για να δώσει στο κοκτέιλ μια ροζ λάμψη.

Πως παρασκευάζεται: Το καλύτερο είναι να κάνετε μόνοι σας τον πουρέ από ροδάκινα. Καθαρίζετε λοιπόν τα ροδάκινα και τα τρίβετε στον τρίφτη. Έχει δημιουργηθεί ένας πολτός, τον οποίο έπειτα τον περνάτε μέσα από σουρωτήρι και τον τοποθετείται για περίπου 15 λεπτά στο ψυγείο. Όταν κρυώσει ο πουρές σερβίρεται σε ένα ποτήρι 30ml πουρέ ροδάκινου και 90ml Prosecco.

Food Pairing: Η αλήθεια είναι πως το Bellini συνηθίζεται να το καταναλώνουμε μόνο του, συνήθως μετά από ένα γεύμα ή κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας. Θα μπορούσαμε ωστόσο να το συνοδεύσουμε με φρουτοσαλάτες, με πράσινες δροσιστικές σαλάτες, pancakes και ψωμάκια κανέλας.



Tazza Di Vita

Το Tazza di Vita, είναι «το ποτήρι γεμάτο ζωή» και μας προέρχεται από την Ιταλία. Βασικά συστατικά για αυτό το κοκτέιλ είναι το Gin και το Averna Amaro, το λικέρ από τη Σικελία που διακρίνεται για την ιδιαίτερα βοτανική και γλυκόπικρη γεύση του.

Πως παρασκευάζεται: Βάζουμε στο shaker 2 φύλλα μέντας, ένα τέταρτο του ποτηριού ψιλοκομμένο αγγούρι και 7,5ml σιρόπι ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε 60ml Averna, 15ml Gin, 7,5ml φρέσκου χυμού lime και το γεμίζουμε με πάγο. Αφού το κουνήσουμε καλά το σουρώνουμε σε ένα ψιλό ποτήρι με πάγο, συμπληρώνουμε με σόδα και τοποθετούμε για γαρνιτούρα ένα φύλο μέντας και μια φέτα αγγούρι.

Food Pairing: Ιδανικό για να το καταναλώσετε ως απεριτίφ. Πίνεται ιδανικά μόνο του. Τώρα αν θέλετε να το συνοδεύσετε με κάτι, θα μπορούσατε με δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες, με μπρουσκέτες με τομάτα, κάπαρη και αγγούρι και γενικά απλά appetizers.

 

Americano

To Americano αν και το όνομα του παραπέμπει αλλού, είναι ένα πασίγνωστο ιταλικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1860 στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου. Αρχικά το όνομα του ήταν Milano –Torino. To Americano θεωρείται πρόγονος του Negroni, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πως παρασκευάζεται: Σε ένα shaker ρίχνουμε μερικά παγάκια και προσθέτουμε 45ml Campari, 45ml κόκκινο βερμούτ, αφού τα χτυπήσουμε καλά, το αδειάζουμε σε ποτήρι longdrink και απογεμίζουμε με σόδα. Στο τέλος τοποθετούμε για γαρνιτούρα μια φέτα πορτοκάλι.

Food Pairing: Το Americano μπορούμε να το συνοδεύσουμε ιδανικά με παλαιωμένα τυριά, παρμεζάνα μεγάλης ωρίμανσης, καπνιστή πάπια, πλατό αλλαντικών.

 

 
Negroni

Για πολλούς είναι αρκετά πικρό. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πως το Negroni είναι ένα εμβληματικό κοκτέιλ, με πολλούς λάτρεις και θα αποτελεί πάντα μια κλασσική επιλογή είτε πρόκειται για χειμώνα ή για καλοκαίρι. Το όνομα του το οφείλει στον Κόμη Camillo Negroni και προέρχεται από την Φλωρεντία το 1919. Η φήμη λέει πως ο Κόμης ζήτησε από τον μπάρμαν του ιστορικού Caffe Casoni στη Viade' Tornabuoni να φτιάξει ένα κοκτέιλ σαν το Americano αλλά του ζήτησε να προσθέσει Gin αντί σόδα. Έκτοτε το Negroni απέκτησε τεράστια φήμη παγκοσμίως.

Πως παρασκευάζεται: Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με πάγο 30ml Gin, 30ml Campari και 30ml κόκκινο βερμούτ και κατόπιν σουρώνουμε σε ένα ποτήρι Old Fashioned και γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Food Pairing: Έχουμε συνηθίσει την εικόνα, κάποιος να πει ένα Negroni σε ένα bar χωρίς να το συνοδεύει με φαγητό. Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως το Negroni είναι ιδανικός σύντροφος για μερικά εδέσματα. Η ιδιαίτερη πίκρα που προσφέρει το Campari ταιριάζει ιδανικά με πολλά αλμυρά εδέσματα και σκληρά τυριά. Για το Negroni θα ταίριαζε να το συνοδεύσουμε με πλατό αλλαντικών, καπνιστό στήθος πάπιας, παρμεζάνα μεγάλης ωρίμανσης, μπλε τυριά, appetizers όπως μπρουσκέτες με προσούτο, τυλιγμένο μπέικον με κατσικίσιο τυρί, ζυμαρικά με μπέικον και παρμεζάνα και ιδανικά ένα ribeye στη σχάρα.

 

Εμείς προτείναμε πέντε κλασσικά, αγαπημένα και ιδιαίτερα κοκτέιλ που έχουν ένα μοναδικό κοινό, την καταγωγή τους από την Ιταλία. Μερικά από αυτά συνηθίζουμε να τα πίνουμε σκέτα κάποια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, μερικά να τα συνοδεύουμε με φαγητό και άλλα τα προτιμάμε όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός. Το καλύτερο είναι να τα δοκιμάσετε και να επιλέξετε το αγαπημένο σας.