Σε λίγες ημέρες ετοιμαζόμαστε για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας. Την ημέρα αυτή, διαχρονικά σταματάμε για μία μέρα τη νηστεία της Σαρακοστής, και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε ψάρι, και πιο συγκεκριμένα μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Ο τηγανιτός μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά, που συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα, ταιριάζει ιδανικά με τα λευκά κρασιά. Ποικιλίες, όπως Ασύρτικο και Ρομπόλα μοιάζουν ιδανικές επιλογές με ψάρια, καθώς προσφέρουν αρκετό σώμα και υψηλή οξύτητα που ισορροπεί ιδανικά τη λιπαρότητα που προέρχεται από το τηγάνισμα του ψαριού. Χαρακτηρίζονται από λεμονάτη επίγευση, αλμύρα και ορυκτές νότες. Οι καλύτερες ασφαλώς επιλογές είναι ένα Ασύρτικο και μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Πολύ καλές επιλογές για το τραπέζι αυτής της ημέρας είναι και ορισμένες διεθνής ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay και Viognier.
Πολλοί παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή ρετσίνα και η αλήθεια είναι πως μια πολύ καλή premium εκδοχή ρετσίνας από Ασύρτικο, όπως Το Δάκρυ του Πεύκου, ή ο Αφρός του Κεχρή, είναι εξαιρετικές επιλογές που ταιριάζουν ιδανικά με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.
Προτάσεις WINELAW για την ημέρα της ορθοδοξίας