Η Παγκόσμια Ημέρα του Malbec είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από την Wines of Agentina και επιδιώκει να τοποθετήσει το Malbec στον κόσμο και να γιορτάσει την επιτυχία της εθνικής βιομηχανίας οίνου.
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2011 και κατάφερε να τοποθετηθεί ως ιστορικό γεγονός στην προώθηση του κρασιού στον κόσμο και σήμερα είναι μέρος του ημερολογίου των διεθνών εορτασμών. Χρόνο με το χρόνο, τα κρασιά της Αργεντινής προβλέπουν μια πλούσια ατζέντα δραστηριοτήτων στις κύριες αγορές αλλά και σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από αντιπροσωπείες της Αργεντινής στο εξωτερικό.
Το Malbec έχει την καταγωγή της στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Το σταφύλι Malbec είναι ένα σταφύλι με λεπτό δέρμα και χρειάζεται περισσότερο ήλιο και θερμότητα από ό,τι το Cabernet Sauvignon ή το Merlot για να ωριμάσει. Μπορεί να φέρει πολύ βαθύ χρώμα, άφθονη τανίνη και αρωματικά συστατικά που προσθέτουν πολυπλοκότητα στο κόκκινο κρασί.
Ως ποικιλία, το Malbec χρησιμοποιείται συνήθως σε μείγματα, όπως τα Merlot και Cabernet Sauvignon για τη δημιουργία του γαλλικού Μπορντό.

Δείτε όλα  τα κρασιά της ποικιλίας Malbec κάνοντας click εδώ 

Γιατί 17 Απριλίου;
Στις 17 Απριλίου 1853 ιδρύθηκε το πρώτο γεωργικό σχολείο στην Αργεντινή, με την ελπίδα να προσαρμοστούν τα γαλλικά σταφύλια στα εδάφη της Μεντόζα.
Η συγκεκριμένη ημέρα είναι, για τα Κρασιά της Αργεντινής, όχι μόνο το σύμβολο του μετασχηματισμού της Αργεντινής αμπελουργίας, αλλά και η αφετηρία για την ανάπτυξη αυτού του στελέχους, το έμβλημα της χώρας μας παγκοσμίως.

Συνδυασμός με φαγητό
Ένα ελαφρύ και φρέσκο Malbec εξαιτίας του μέτριου σώματός του και των ήπιων τανινών του, ταιριάζει με πιο ελαφριά κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το ψητό χοιρινό, αλλά και με πιο αρωματικά πιάτα όπως το κοτόπουλο curry.
Ένα παλαιωμένο Malbec, αγαπάει το μοσχάρι στη σχάρα, τα αρνίσια παϊδάκια μαριναρισμένα με θυμάρι και chili, αλλά και τα ημίσκληρα τυριά όπως το cheddar και η gouda.
Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL