Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως ήδη έχουμε αναφέρει,αυξάνεται διαχρονικά η κατανάλωση ροζέ κρασιών. Έχοντας εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας τον τρόπο παραγωγής ροζέ κρασιών, τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται συνήθως αλλά και ορισμένες από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές για ροζέ κρασιά στον κόσμο, σ’ αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στην Προβηγκία, μια περιοχή στη νότια Γαλλία που είναι πασίγνωστη για τα υψηλής ποιότητας, φινετσάτα, και κομψά ροζέ κρασιά που παράγει.

Η Προβηγκία είναι μια περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το όνομα της προέρχεται από το λατινικό provincianostra, που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι χαρακτηρίζοντας την ως «η επαρχία μας». Άλλωστε η Προβηγκία ήταν η πρώτη ρωμαϊκή επαρχία έξω από την Ιταλία. Η Προβηγκία βρίσκεται ανάμεσα στις Άλπεις και την Μεσόγειο, και η αμπελοπαραγωγική της περιοχή καλύπτει μια περιοχή περίπου 200 χλμ από τα ανατολικά προς τα δυτικά, γύρω από την Μασσαλία, τη Γαλλική Ριβιέρα και τη Νίκαια. Ιστορικά, το κρασί παράγεται στην περιοχή αυτή από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν την πόλη της Μασσαλίας, περίπου το 600 π.Χ.

Κλίμα

Το κλίμα της Προβηγκίας είναι ιδανικό για τη καλλιέργεια σταφυλιών. Πρόκειται για μεσογειακό κλίμα, με μακρά σε διάρκεια και ξηρά καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες και χαμηλή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των θερμών και ψυχρών μηνών. Σημαντικός στην αμπελουργία της περιοχής είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο άνεμος mistral, ο οποίος έρχεται από τον Νότιο Ροδανό.
Ο mistral μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς δύναται να δροσίσει τα αμπέλια μετά από καύσωνα και να τα στεγνώσει μετά τη βροχή, προστατεύοντας τα από ασθένειες.
Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά, καθώς όταν είναι πολύ δυνατός, καταστρέφει τα αμπέλια που δεν προστατεύονται από κάποια πλαγιά λόφου.

 

Ονομασίες προέλευσης

Η πιο συνηθισμένη και σημαντικότερη ονομασία προέλευσης που βλέπουμε στις ετικέτες είναι Cotes de Provence Appellation d'Origine Controlee (AOC). Τα όρια της περιοχής εκτείνονται από τους λόφους των Άλπεων έως τις ακτές του Saint-Tropez.
Οι ποικιλίες που κυριαρχούν είναι CarignanCinsaultGrenacheMourvedre και Tibouren, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση στη χρήση του Cabernet Sauvignon και του Syrah
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Carignan μπορεί να συμμετέχει στο χαρμάνι έως και 40% ενώ υποχρεωτικά Grenache, Cinsaut, Mourvedre και Tibouren πρέπει να συμμετέχουν συνολικά με ποσοστό πάνω από 60% στο χαρμάνι.
Τα ροζέ κρασιά από την Cotes de Provence διακρίνονται για το απαλό σομόν χρώμα που θυμίζει κρεμμυδόφλουδα. Στη μύτη συνήθως παρουσιάζουν ήπια αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο, βερίκοκο, φλούδες εσπεριδοειδών, φράουλα και ενίοτε παρουσιάζουν ορυκτότητα, ενώ όταν γίνεται χρήση battonage κατά την οινοποίηση έχουν πιο πλούσιο σώμα με πιο λιπαρή αίσθηση.

Εξίσου σημαντική ονομασία προέλευσης της Προβηγκίας είναι η Bandol Appellation d'Origine Controlee (AOC), η οποία θεσπίστηκε το 1941 και πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Μασσαλίας, με ασβεστολιθικά εδάφη πλούσια σε πυρίτιο. Η Bandol μας δίνει εξαιρετικά premium ροζέ κρασιά, αλλά και σπουδαία ερυθρά με δυναμικό παλαίωσης. Το κλίμα της είναι ζεστό και παράκτιο, ιδανικό για την καλλιέργεια της ποικιλίας Mourvedre, η οποία συνήθως υπερτερεί στο χαρμάνι.
Τα ροζέ του Bandol διακρίνονται για τις πικάντικες, γήινες νότες και τα διακριτικά αρώματα φράουλας και πυρηνόκαρπων φρούτων.

Στην Προβηγκία υπάρχουν και άλλες ονομασίας προέλευσης. Αρκετά μεγάλη σε έκταση είναι η Coteaux d'Aix-en-Provence (AOC), όπως και η Coteaux Varois(AOC) στις οποίες υπάρχουναρκετά σπουδαία κτήματα με εξαιρετικά ροζέ. Μικρότερες είναι η Palette(AOC)ομικρός αμπελώνας της Bellet Appellation d'Origine Controlee (AOC), και η Las Baux de Provence (AOC)οι οποίες μας προσφέρουν μικρή ποσότητα παραγωγής ροζέ κρασιών, με αποτέλεσμα σπάνια να τα συναντάμε εκτός Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια σημαντική δυναμική αποκτούν η περιοχή Coteaux de Pierrevert (A.O.C.) και Cotes de Provence Pierrefeu (A.O.C.). Cotes de Provence-Sainte Victoire (A.O.C.).
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1955, 23 κτήματα της Προβηγκίας αναγνωρίστηκαν ως Crus Classe εξαιτίας των ποιοτικών κρασιών που παρήγαγαν. Ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Chateau de St. Martin, Chateau Minuty, Chateau de Roubine, Domaine du Jas d'Esclans

Κομψές, φινετσάτες και ιδαίτερες φιάλες και ετικέτες.

Μόλις μπείτε σε μια κάβα, σίγουρα οι φιάλες και οι ετικέτες των κρασιών από την Προβηγκία θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό, κάτι το μαγικό. Οι φιάλες της Προβηγκίας διαφέρουν από κτήμα σε κτήμα και χωρίς υπερβολή είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο marketing της περιοχής με τις διάφανες και τόσο περίεργες αλλά φινετσάτες και κομψές φιάλες. Τόσο οι εντυπωσιακές φιάλες, τα πανέμορφα σχέδια στην ετικέτα και το εκπληκτικό σομόν χρώμα των κρασιών της Προβηγκίας μετατρέπουν τα ροζέ της Προβηγκίας σε αντικείμενο πόθου για κάθε οινόφιλο και κάθε καταναλωτή που εκτιμά το ωραίο.

Food pairing

Τα κρασιά της Προβηγκίας είναι συνώνυμα με την υψηλή γαστρονομία. Στη Προβηγκία συνοδεύουν άριστα πιάτα της περιοχής, όπως την παραδοσιακή σούπα bouillabaisse (ένα μείγμα ψαριών αρωματισμένο με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν) και το aioli (φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου που σερβίρεται με λαχανικά και τη γνωστή σάλτσα σκόρδου.
Γενικά, τα ροζέ της Προβηγκίας είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με κάποιο γεύμα. Τα κρασιά αυτά ταιριάζουν ιδιαιτέρως με πιάτα της ασιατικής, ταϋλανδέζικης και μαροκινής κουζίνας, sushi, gazpacho, carpaccio, με ψάρια (σολομό, τόνο, λαυράκι), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Μπορούν εύκολα να συνοδεύσουν ψητά λαχανικά όπως σπαράγγια, αγκινάρες, κολοκύθια. Συνήθως τα συνοδεύουν με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με πλατό τυριών (λευκά κατσικίσια τυριά κατά προτίμηση) μερικά springrolls αλλά και φρουτοσαλάτες (ιδιαιτέρως φράουλα, κεράσι και ροδάκινο) και τάρτες φρούτων.

Το καλύτερο βέβαια για να εισαχθείτε και εσείς στο μαγικό κόσμο των ροζέ της Προβηγκίας είναι να τα δοκιμάσετε και να καταλήξετε μόνοι σας στο αγαπημένο σας.

 

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL