Διεθνής Ημέρα SauvignonBlanc 2021

 

            Όλο και περισσότερες μέρες εκτίμησης κρασιού εμφανίζονται στο ημερολόγιο, κάτι που για εμάς σημαίνει περισσότερες δικαιολογίες για να πίνουμε κρασί και να γιορτάσουμε! Η Διεθνής Ημέρα του Sauvignon Blanc είναι την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου, κάτι που σημαίνει που φέτος γιορτάζει την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021.

            Το Sauvignon Blanc είναι μια αρωματική λευκή ποικιλία σταφυλιού η οποία εντοπίζεται αρχικά στο Μπορντώ και την κοιλάδα του Λίγηρα τον 18ο αιώνα. Το όνομα του Sauvignon Blanc προέρχεται από τη γαλλική λέξη sauvage που σημαίνει “άγριο” και το Blanc που σημαίνει “λευκό”. Το όνομα αυτό μπορεί να οφείλεται στην ομοιότητα που έχει αυτό το σταφύλι με το άγριο κλίμα ή στο πολύ έντονο άρωμά του. Το SauvignonBlancείναι μια ποικιλία που κυριαρχεί στα λευκά του Μπορντώ με τη συμμετοχή του Semillon, δίνοντας σπουδαία κρασιά, με γνωστές ονομασίες προέλευσης τις Pessac-Leognan και Graves, αλλά και στη Κοιλάδα του Λίγηρα, όπου προσφέρει μονοποικιλιακά κρασιά αποκλειστικά και μόνο από Sauvignon Blanc, με γνωστές ονομασίες προέλευσης τις Sancerre και Pouilly-Fume. Πλέον η καλλιέργεια του Sauvignon Blanc είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στις Χώρες του Νέου Κόσμου του Κρασιού, όπως η Νέα Ζηλανδία (Marlborough), οι Η.Π.Α. (California -Sonoma, Napa Valley), η Νότια Αφρική και η Χιλή (Casablanca Valley, Maipu Valley). Αξίζει να σημειωθεί πως το Sauvignon Blanc συμμετέχει μαζί με το Semillon και το Musca delle στα επιδόρπια κρασιά του Μπορντώ, τα Sauternes. Ο λόγος είναι επειδή το Sauvignon Blancείναι μια ποικιλία ευαίσθητη στην ευγενή σήψη, η οποία πραγματοποιείται από τον μύκητα botrytis cinerea, η δράση του οποίου χρησιμεύει στο να έχουμε γλυκά κρασιά με απίστευτη πολυπλοκότητα.

            Το Sauvignon Blanc είναι μια ποικιλία που για να δείξει τα τυπικά της χαρακτηριστικά χρειάζεται ψυχρό κλίμα. Μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πετρώδη εδάφη με κιμωλία αλλά και σε αμμώδη εδάφη. Sauvignon Blancπου προέρχονται από ήπιο κλίμα δεν έχουν την ίδια πολυπλοκότητα εκείνων των ψυχρών κλιμάτων, για το λόγο αυτό άλλωστε πολλές φορές οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν σε αυτές τις περιοχές την ωρίμανση σε βαρέλια. Τα κρασιά από Sauvignon Blanc είναι ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμα χάριν της έντονης οξύτητας και του χαρακτηριστικού πικάντικου αρώματος τους, που θυμίζει λαχανικά και βότανα, αλλά και μεγάλο εύρος φρούτων, όπου ανάλογα με το κλίμα και την περιοχή που καλλιεργείται, μπορεί να θυμίσει πράσινο μήλο, lime, γκρέιπφρουτ, gooseberries και ροδάκινο, έως ακτινίδιο, πεπόνι, ανανάς και passionfruit. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc είναι η έντονη φυτικότητα, όπου κυριαρχεί η αίσθηση γρασιδιού, πράσινης πιπεριάς και σπαραγγιού αλλά και ανθικά αρώματα όπως elderflower. Στην όψη είναι συνήθως ωχρό λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες, ενώ εάν ωριμάσει σε βαρέλι το χρώμα του είναι συνήθως μέτριο λεμονί. Σε περίπτωση που το Sauvignon Blanc ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, τότε αναπτύσσει αρώματα γεύσεις ψημένου ψωμιού και γλυκών μπαχαρικών όπως η βανίλια και η γλυκόριζα.

            Σήμερα, το Sauvignon Blanc καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικά στυλ, αρώματα, γεύσεις και διαφορετικές τεχνικές και φιλοσοφίες στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Η Γαλλία είναι χωρίς αμφιβολία η πατρίδα του Sauvignon Blanc, στην Καλιφόρνια καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις ενώ από εκεί προέρχεται και ο όρος fume, ο οποίος ήθελε να δηλώσει την ωρίμανση του κρασιού στο βαρέλι. Τέλος, η Νέα Ζηλανδία είναι η περιοχή που δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικού στυλ Sauvignon Blanc, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή παγκοσμίως και δεν είναι τυχαίο πως το Sauvignon Blanc αντιπροσωπεύει το 86% των κρασιών που εξάγει η Νέα Ζηλανδία.

            Εννοείται πως κάθε Sauvignon Blanc, αναλόγως από την περιοχή που προέρχεται και τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσει ταιριάζει περισσότερο ή λιγότερο με ορισμένες τροφές. Για παράδειγμα ένα Sauvignon Blanc από την Κοιλάδα του Λίγηρα θα ταίριαζε εξαιρετικά με οστρακοειδή, χάριν του ορυκτού του χαρακτήρα και της υψηλής του οξύτητας, ενώ ένα Sauvignon Blan cαπό τη Νέα Ζηλανδία ταιριάζει εξαιρετικά με ceviche, πράσινες καλοκαιρινές σαλάτες, ριζότο λαχανικών με σπαράγγια, ασιατική κουζίνα και sushi. Από την άλλη, όταν ένα Sauvignon Blancέ χει ωριμάσει σε δρύινο βαρέλι, τότε αποκτά λιπαρό χαρακτήρα και συνοδεύει ιδανικά λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, πιάτα με κρεμώδεις σάλτσες και ζυμαρικά με λευκή σάλτσα. Γενικότερα με το Sauvignon Blanc ταιριάζουν με θαλασσινά, ψάρια, οστρακοειδή, λευκά ελαφριά κρέατα πλούσια σε βότανα όπως δεντρολίβανο, σκόρδο και μέντα, αλλά και με τυριά όπως chevre, φέτα, κατσικίσια τυριά και ρικότα.

            Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι να δοκιμάσετε όσα Sauvignon Blanc περισσότερα μπορείτε, από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικά στυλ, έτσι ώστε να αποφασίσετε ποιο είναι το αγαπημένο σας!

Γιάννης Κωνσταντίνος WSET 3rd LEVEL